Ocena kierowcy - BMW Seria 7 E38

Silnik 730 i 218KM 160kW
Rok produkcji 1996
Okres użytkowania: 1 rok
BMW Seria 7 E38 730 i 218KM 160kW 1994-1998 - Oceń swoje auto
Inne : Tu nie ma co zaskakiwać, kupujemy luksusową limuzyne i dostajemy dokładnie to czego chcieliśmy (tak wiem,to jest stare auto lecz mimo wszystko nadal jest luksusową limuzyną),a porównując do aut średniej klasy (nowych) nadal jesteśmy 10-cio lecia przed nimi, pod względem wyposażenia, komfortu i wyciszenia.
Układ elektryczny : padnięta taśma multifunkcji,nowa 350pln dla porównania sharan-450pln
Inne : Piksele klimatronic,ale można to zrobić samemu w mniej niż 30 min, kompletnie za darmo.
Zawieszenie : Zawieszenie z tyłu \"na minusach\" zjada opony od wewnątrz do środka.
Silnik ma te 220KM ale do dynamicznej jazdy potrzebuje wysokich obrotów(powyżej 3500-4000kRPM),mimo ,iz moment obrotowy jest spory to jednak masa auta skutecznie go wykożystuje.Generalnie jeśli ktoś nie ma zacięcia kierowcy rajdowego to 3.0 V8 jest wystarczające :)
Mam skrzynię manual-specjalnie szukałem i muszę powiedzieć,że zmiana biegów to czysta przyjemność, płynnie pewnie z takim lekkim \"zassaniem\", po prostu poezja!
Zawieszenie bardzo komfortowe i pewnie trzymające w zakrętach, moje jest lekko obniżone (tak bez przesady), i nasze kochane dziury jedynie słychać pod kołami.
Cóż, doskonale niestety nie jest ale dobrze na pewno(biorąc pod uwagę wymiary auta), dla niewprawionych w parkowaniu na mieście pomocny będzie PDC.
Tutaj nie mam żadnych zastrzeżeń, wszytko pod ręką...auto przemyślane od początku do końca, bez dwóch zdań!
Super szybkie odparowanie szyb, wydajna klima, brakuje mi tylko szyb atermicznych do pełni szczęscia :)
Miejsca jest tyle,że nikt nie będzie mieć prawa do marudzenia,w końcu to auto stworzone dla wygody osób mających nim podróżować. Bagażnik też niczego sobie-teściowa na pewno wejdzie ;)
Nawet przy prędkościach w okolicach 200km/h mozna swobodnie rozmawiać.
Ekonomiczne to tak do końca to auto nie jest, ale z drugiej strony patrząc to tragedii tez nie ma. Spalanie dość wysokie,ale auto jest ciężkie i pojemność też nieco wieksza niż w \"maluchu\". Naprawy wykonywane poza sewisami są na przyzwoitym poziomie, tak jak i większości części eksploatacyjnych, natomiast należy się liczyć z tym,że utrzymanie auta tej klasy nie będzie porównywalnie z utrzymaniem np: matiza :)
Cóż, ceny tych aut- porównując do innych marek a nawet klas lekko powalają, należy sobie jednak zdać sprawę,iż kupujemy auto które jako nowe kosztowało tyle co 1 a nawet 2 domki i było robione z myślą o trwałości i komforcie. Te samochody mimo upływu lat praktycznie się nie starzeją.
Auto ma już swoje lata wiec czasami jakaś pierdółka ma prawo sie zepsuć, generalnie jeśli poprezdni właściciel dbał to nie mamy się o co martwić.
Jak na razie nie było żadnych (odpukać).

Pb - zużycie paliwa dla silnika 730 i 218KM 160kW [l/100km]

10,5