Ocena kierowcy - BMW Seria 6 F06-F12-F13 Cabrio

Silnik 650i 407KM 299kW
Rok produkcji 2012
Przebieg: 1 000 tys. km
BMW Seria 6 F06-F12-F13 Cabrio 650i 407KM 299kW 2011-2015 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Mój egzemplarz posiada hydrauliczne zawieszenie. Kiedy zobaczyłem auto przed zakupem - na alusach 20 cali i z oponą którą ledwo było widać - tak niska - to uznałem, że auto nie dla mnie - bo cenię sobie jednak komfort, a nie chcę jeździć "wozem drabiniastym" z koszmarnym resorowaniem... Jakież było moje zdumienie, gdy po przełączeniu zawieszenia na komfort+ to auto okazało się komfortowe jak dobra limuzyna.. Nie odbiegało od komfortu jaki daje BMW 7 które na ten czas posiadałem (2017rok), ani audi A8 które nadal posiadam.. Ale po załączeniu trybu sport - demon. Do drogi kleiło się lepiej niż moje wcześniejsze Audi a8 D3 które uważam za mistrza przyczepności do jezdni. D4 mam obecnie ale sporo ustępuje D3. A to BMW - jest dla mnie absolutnym hitem... To po prostu nie wiarygodne co to auto potrafi, i jak niesamowicie klei się do drogi... Miałem z setkę różnych aut, ale nigdy nie prowadziłem Ferrari - ale myślę, że BMW 6 w kabrio prowadzi się nie gorzej jak najlepsze auta sportowe, a często przewyższa je nadzwyczajnym wyglądem..
Auto nietuzinkowe. Jest piękne. I daje nadzwyczajne wrażenia z jazdy. Nie jest to auto rodzinne - no chyba, że rodzina póki co składa się z dwóch osób.... Bardzo polecam... Wrażenia z jazdy są niezwykłe..
To akurat niezmiernie ciekawy temat, bo mam i do czynienia z silnikiem o pojemności 4,5 l i mocy 407 KM w cabrio oraz w MBW 7 z 2017 roku o mocy 450 KM. Wszyscy się nimi zachwycają za parametry i kulturę pracy... i jednocześni piętnują je za przegrzewanie się. Nie wiem w czym problem... Jakaś walka konkurencji chyba - bo mnie wystarczyło zastosować dodatki naprawdę dobrych firm - zmniejszających tarcie i wytwarzanie ciepła przy okazji i zmnieszające też zużycie paliwa - i jest w przypadku cabrio OK, a w przypadku BMW 7 wręcz lipa bo na rozgrzanie silnika i w związku z tym kabiny - trzeba (zauważalnie) dość długo poczekać.
Jest więcej niż OK. Szybka i precyzyjna, bez szarpnięć... Płynnie i szybko zmienia biegi - w momencie kiedy to potrzebne - tak naprawdę działa niezauważalnie..
Tego co to auto potrafi -nie da się opisać.. Nawet audi a8 D3 wymięka.. (miałem i zajeździłem dwa egzemplarze)
U mnie nic się nie dzieje... A auto z 2012... Jak u innych nie wiem..
No nisko jest... Przy lawirowaniu w jakiś wąskich miejskich uliczkach trzeba mieć trochę doświadczenia i wyczucia..
To nie auto rodzinne. Co ma do niego ergonomia. To ma dawać frajdę z jazdy ... i taką daje, ale uchwyty na napoje są, schowki też. .. Jedyne co mnie denerwuje - to dość niepotrzebnie skomplikowany system sterowania muzą.
Wentylacja ... przy cabrio - hym - doskonała wręcz bym śmiał stwierdzić. Jak mnie deszcz na trasie zastał... to nawet po przykryciu się dachem - nie mogłem narzekać.
Przestrzeń dla kierowcy i pasażera z przodu - bez zastrzeżeń... Jak macie wrogów - posadźcie ich z tyłu... Ja tam czasem psy woziłem - i dwa wilczury ledwo się mieściły.
Silnik pracuje cicho.. Szum wiatru po przekroczeniu 140 km jest zauważalny...
Pali nieco więcej niż compakt dla Kowalskiego..
Nowe - kosztowały majątak.. Teraz extra auto po lifcie - można dostać nawet za 100 tys.
Mnie nic takiego nie dotknęło
Brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 650i 407KM 299kW [l/100km]