Pewnie mógłby być jeszcze szybszy, ale miałoby to na celu jedynie zaspokojeniu mojego \"ego\". W praktyce ten silnik świetnie się spisuje i nie warto wywalać 40 tys (tak tak) za mocniejsza wersję.
Na początku nie byłem pewien, czy ten silnik poradzi sobie z tak duzym samochodem i musze przyznac jestem bardzo mile zaskoczony. Cichy i dynamiczny. Zwłaszcza jesli ktos lubi szybko ruszac na swiatłach...
Automat przy normalnym trybie zbyt chętnie zmienia biegi trzymajac silnik na niskich obrotach. Pewnie bierze się to z liczby biegów - aż 8! Według mnie bez sensu choć BMW się tym szczyci.
Komfortowo zestrojony i precyzyjny, jednak w porównaniu do mojego poprzedniego auta (Saab 9-3) nie tak precyzyjny dlatego daję \"tylko\" 4.
Zgadzam sie z wieloma innymi opiniami, ze widocznośc do tyłu kiepskawa, dlatego nie wyobrażam sobie auta bez czujników parkowania. Nie zgadzam się, że kamera jest niezbędna. Czujniki z wizualizacją na ekranie świetnie się sprawdzają i wymagaja mniejszej dopłaty.
Generalnie fajnie! Bardzo podoba mi się kształt deski rozdzielczej. Zwłaszcza, że w końcu znowu jest delikatnie zorientowana na kierowcę. Według mnie duuużo lepiej pod tym wzgledem w porównaniu z poprzednim modelem \"banglowskim\". Bardzo wygodne fotele - ale uwaga jak ktos nie bierze komfortowych tylko zwykłe nie zapomnijcie dokupić regulacji lędźwiowej!!!
Mam jeszcze dwie UWAGI krytyczne niby drobiazgi, ale IRYTUJĄCE! W tym modelu jedyna mozliwość wymiany piór wycieraczek to... wizyta w serwisie!!! Nie można ich tez samemu odciągnąć od szyby na przykład w zimie. Druga sprawa to nawigacja - strasznie zawyża orientacyjny czas przyjazdu do celu (na odciunku 200 km to może byc nawet dodatkowo godzina!!!)
Po prostu bardzo dobrze i w lecie i w zimie pod warunkiem ze uzywa sie cały czas klimatyzacji.
Według mnie miejsca jest tyle ile mozna się spodziewac patrząc na auto z zewnatrz. Miałem okazję jeździć głownymi konkurentami czyli klasą E oraz A6. Ten drugi wypada gorzej w porónaniu z BMW jesli chodzi o miejse z tyłu. Duży wygodny bagażnik - bez zastrzeżeń.
Po prostu rewelacja! Na trasie praktycznie nie słychac silnika - cicho jak w aucie elektrycznym! Byłem tym bardzo, bardzo mile zaskoczony
Oczywiście to co pisze porducent o zuzyciu paliwa można włożyc między bajki. 5 L/100km chyba tylko z góry i z wiatrem. U mnie średnio pali jakieś 8,6.
Dealer był bardzo elastyczny i zaproponował dobra cenę.
Póki co jest ok. Choć - zauważyłem ostatnio kilka razy że automat jakby zacina się i nie pozwala przełączać w tryb sportowy... Jeszcze nie zgłaszałem do serwisu.
- zużycie paliwa dla silnika 520d 184KM 135kW