Ocena kierowcy - BMW Seria 5 F10-F11 Limuzyna

Rok produkcji 2012
BMW Seria 5 F10-F11 Limuzyna 550i 407KM 299kW 2010-2013 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Przeniesienie napędu
Genialny samochód. Łączy komfort podróżowania limuzyną, ze sportowymi doznaniami. Niestety mnogość drobnych i bardziej poważnych usterek skutecznie obniża zadowolenie z codziennego użytkowania samochodu.
Fabryka mocy. Silny, chętnie wkręca się na obroty, brzmi dobrze przy wyższych prędkościach obrotowych. Wysoka usterkowość-wymieniłem wszystkie 8 wtryskiwaczy, nie miałem problemu ze zużyciem oleju ale słyszałem, że lubi wypić. Ponadto bardzo wysoka temperatura w komorze silnika prowadzi o uszkodzenia wielu plastikowych elementów które się tam znajdują. Znam osoby, które musiały wymienić cały blok. Zmieniajcie olej jak najczęściej.
8-miobiegowy automat HP, rewelacyjnie zmienia biegi. Pod koniec mojego użytkowania szarpał z 1 na 2-gi bieg.
Auto prowadzi się jak po sznurku. Czuć jednak dużą masę silnika i auto wyjeżdża przodem przy ciasnych zakrętach.
Nie mam nic do dodania. Wszystko ok.
Doskonała, brak zastrzeżeń. System kamer 360 stopni bardzo przydatny. Jedna kamera już zamakała mi przy myciu auta i obraz był niewidoczny.
Doskonała, brak zastrzeżeń. Niemcy są w tym elemencie perfekcyjni.
Doskonała, brak zastrzeżeń.
Wystarczająco dla całej rodziny, ale z tyłu ciut ciasnawo.
Doskonała, brak zastrzeżeń. Słychać tylko pomruk silnika, co akurat jest bardzo przyjemne.
Benzyną się nie przejmowałem, bo wiedziałem że V8 bi-turbo musi swoje wypić. Serwis bardzo drogi.
Auto nowe kosztowało nieco ponad 500 tys zł. Sprzedałem za 160 tys po pięciu latach. Jak na cenę, to jakość bardzo kiepska. Wynagradza to frajdą z jazdy, ale jakiś poziom bezawaryjności powinno trzymać, a tak nie było.
Wymieniono: dolny krzyżak kolumny kierowniczej, rozrusznik, 3x pompka dodatkowego obiegu cieczy chłodzącej, liczne popękane plastikowe elementy w komorze silnika ( wysoka temperatura ), odma wraz z przewodami z obu stron, alternator, akumulator, już nie pamiętam co jeszcze ale pewnie jeszcze kilka rzeczy by się znalazło.
8 wtryskiwaczy w silniku wymieniono na nowe. 3x wymieniono sterownik skrzynki VTG ( 6,5 tys zł ). Do tego w najbliższym czasie musiałbym wymienić lub naprawić: skrzynię biegów ( szarpała już 1 na 2 ), skrzynkę xDrive ( ślizgały się już sprzęgiełka ), amortyzatory, kamerę z zderzaku ( zamakała po myciu ), kolumnę kierowniczą ( wyczuwalny luz ), antenę od bezkluczykowego dostępu - raz działała a raz nie, dobrze że w drzwiach pasażera ).

Pb - zużycie paliwa dla silnika 550i 407KM 299kW [l/100km]

15,5