Ocena kierowcy - BMW Seria 5 F10-F11 Limuzyna Facelifting

Tomek, 7 lat temu
Silnik 518d 150KM 110kW
Rok produkcji 2016
BMW Seria 5 F10-F11 Limuzyna Facelifting 518d 150KM 110kW 2014-2016 - Oceń swoje auto
BMW 518d to rewelacyjne auto do długich podróży a 8 stopniowy automat powoduje ze auto jest dynamiczne nawet przy mocy 150KM. Wrażenia jak w aucie elektrycznym - gdyby nie obrotomierz to nie wiedziałbym kiedy zmienia biegi . Wyciszenie powoduje ze trzeba się wsłuchać aby poczuć ze silnik pracuje . Przy prędkościach 180km/h można spokojnie rozmawiać i słuchać muzyki . W Polsce zalecam używać tempomat bo jak się człowiek zagada to nie wiadomo kiedy jest 190 na liczniku. Auto jedzie jak po szynach - nie jeździłem wcześniej autem z tak idealnie zestrojonym zawieszeniem. Elektronika daje rade napęd na tył nawet przy kiepskiej pogodzie radzi sobie super jedzie się pewnie i bez uślizgów. Jeśli ktoś lubi zabawę wyłączamy kontrole trakcji i wtedy jest frajda można tyłem pozamiatać . Średnie spalanie wg komputera wychodzi mi na poziomie 7,6 litra i trochę odbiega od danych katalogowych podawanych przez producenta . Możliwość wyboru 3 trybów jazdy eco- trochę muli ale jak pedał w podłodze to idzie ok normal-dla mnie najlepsza opcja i sport- trzyma na wysokich obrotach bardziej zrywny i czuły na naciśniecie pedału gazu. Deska rozdzielcza prosta i czytelna bez zbędnych gadżetów. Klimatyzacja cicha szybko nagrzewa i chłodzi . Nawigacja w Polsce porażka wgrana najnowsza mapa i brak nowych dróg np bypassu Łodzi , zachodnia Europa ok . Moim zdaniem BMW mogłoby sobie odpuścić i udostępnić możliwość korzystania z map wg uznania lub z telefonu . System audio w wersji podstawowej naprawdę dobrej jakości głęboki bass i czysty dźwięk możliwość odtwarzania z USB i bluetooth - nie odbiega jakością od Bose w Audi A6 czy Honda Accord life style . Mam problemy z kręgosłupem w odcinku lędźwiowym w BMW poradzili mi aby wziąć zwykły standardowy fotel z podparciem lędźwiowym i podgrzewaniem nie żaden sportowy czy komfortowy ? Wziąłem - z początku miałem wrażenie ze był nie za bardzo wygodny twardy i jakiś taki … - po tygodniu nie zamieniłbym go na żaden inny rewelacja zero problemów z kręgosłupem Ogólne polecam auto wszystkim którzy jeżdżą dużo i często długie trasy.
150KM to nie demon ale jak dla mnie zupełnie wystarczający zbiera się szybko jest dobrze wygłuszony prawie go nie słychać jak pracuje . Nie jest wysilony więc zakładam ze dłużej popracuje w końcu z tej samej jednostki wyciągają ponad 200KM z inną turbina
8 stopniowy automat BMW to mistrzostwo a zestrojony z nią motor sprawia wrażenie jazdy elektrykiem tylko obrotomierz i pomruk silnika daje nam znać że następuje zmiana biegu .
Auto jedzie jak po szynach - nie jeździłem wcześniej autem z tak idealnie zestrojonym zawieszeniem. Trzyma się drogi jak przyklejony . BMW to jednak auto z pazurem sportowym zawieszenie jest zarazem twarde ale również tak wybiera nierówności że siedząc w środku odczuwamy duży komfort i przyjemność jazdy . Trzeba przyznać ze jest również dobrze wyciszone nadkola pokryte jakąś tkaniną powodują ze opony toczą się z przyjemnym delikatnym szumem . Auto standardowo wyposażone w opony runflat – nie zauważyłem różnicy przy użytkowaniu za wyjątkiem wymiany na zimowe - w serwisie BMW chcieli 500pln za te usługę
Do przodu ok dodatkowo są czujniki w prawo tył kiepsko szeroki słupek i zagłówek ograniczają widoczność , do tyłu na lusterkach ok bez lusterek nie za bardzo .
Po niemiecku prostu bez wodotrysków wszystko czytelne na swoim miejscu . Do jojsticka trzeba się przyzwyczaić . Obsługa navi podczas jazdy nie polecam za bardzo absorbuje uwagę . Funkcje wyświetlacza czytelne i łatwe w obsłudze a jak ktoś ma kłopot to zawsze hotline jest gotowy do pomocy . Można APK-e sobie do telefonu zainstalować i mieć możliwość zdalnego sterowania niektórymi funkcjami . A jak już będziemy całkiem w czarnej d... to zawsze można nacisnąć sobie przycisk SOS opowiedzieć o swoim nieszczęściu i czekać na rozwiązanie naszego problemu – tego jeszcze nie testowałem – ale kusi mnie żeby sprawdzić czy działa :)
Nie ma się czego przyczepić jest cicho i komfortowo , dodatkowo jest fajny gadżet w nawiewie centralnym możemy zmienić sobie temp na ciepło lub zimno czyli jak chcemy sobie ogrzać szybko rączki albo odparować np. okularki to jest to super rozwiązanie . W pozycji środkowej działa wg ustawień na wyświetlaczu .
Pierwsze wrażenie zwłaszcza jeśli ktoś wejdzie z jakiegoś japończyka to - jak tu ciasno - ale jak się pojeździ to okazuje się się ze miejsca jest naprawdę wystarczająco dużo mam 186cm i nie należę do osób niedożywionych a czuje się naprawdę komfortowo . Wrażenie ograniczenia miejsca robi tunel środkowy wraz z konsolą ale na koniec okazuje się że jest bardzo wygodny aby się tam oprzeć i to dla obu pasażerów – spróbujcie to zrobić w pasacie . Z tyłu miejsca jest sporo zwłaszcza ze kanapa jest głęboka i jest miejsce na nogi .
Tu się postarali auto jest bardzo bardzo dobrze wyciszone zarówno zawieszenie jak i komora silnika .Przy dużych prędkościach można swobodnie rozmawiać a w Polsce zalecam używać tempomat bo jak się człowiek zagada to nie wiadomo kiedy jest 190 na liczniku.
Zakładam ze przez 3 lata nie będzie wszystko jest w pakiecie wymiana oleju i serwis . Jedynie części eksploatacyjne jak klocki tarcze itp. ale nie miałem okazji jeszcze tego doświadczyć . Sprawdzałem koszt wymiany oleju jest OK bo wg kompa co 30kkm to lekka przesada moim zdaniem . Jedno co mnie rozwaliło to koszt przekładki opon na zimowe runflat 500pln :)
Ok
brak