Najlepszy samochód spośród wszystkich który miałem. VW polo G40, Audi A4 2.8, VOLVO S40 1.9TD, Opel Vectra 2.0.
Kupiłem to auto przede wszystkim na osiagi i zużycie paliwa. Mam go od niecałego miesiąca ale jestem zachwycony. O silniku, dopóki się nienagrzeje czuć lekkie wibracje, ale jak jest ciepły pracuje bardzo równo. Wciskanie pedału gazu sprawia prawdziwą radochę, a dżwięk silnika przypomina raczej benzynę niż diesla.
Skrzynia manualna pracuje idealnie. Silnik jest tak elastyczny że nie trzeba zbyt często machać lewarkiem, czasami nawet nie wiem że obroty schodzę do 1000 obrotów.
Mam zawieszenie od m-ki. Na poczętku nie bardzo byłem zadowolony bo wolałem normalne zawieszenie ale nie jest zbyt twardę, ale trzyma sie drogi idealnie.Oprócz BMW mam jeszcze Vectrę B i powiem jedno, jak wsiadam do BMW to żałuję że nie mam do przejechania z 1000km. Porównanie tych dwóch aut, to jak dzień do nocy.Czasami wydaje mi się że płynę. jest jeden minus tego auta jaki dostrzegłem na samym poczatku.Koniecznie trzeba kontrolować prędkość bo nie czuć ze na ograniczeniu dopuszczelnej predkości przekroczyło się jakieś 50km ponad.:-)
Widoczność do przodu dobra, do tył to jak w wiekszości limuzyn. Mam parktronik wiec mniej stresu
Wszystko pod ręką, no i sterowanie w kierownicy bardzo mi sie podoba
szybko się nagrzewa i nie czuć smrodów to dzięki filtrom węglowym.
Jest wyciszony bardzo dobrze ale silnik jak wchodzi szybko na obroty to go słychać i byłbym zły gdyby było inaczej bo miło go posłuchać
jeszcze nie sprawdziłem, komputer mi pokazuje że w mieście spala od 8,4 do 8,8 ale to pewnie dlatego że lubię być pierwszy
jak na razie nie wypełniam tej rubryki
- zużycie paliwa dla silnika 3.0 530d 193KM 142kW