Ocena kierowcy - BMW Seria 5 E39 Sedan

Silnik 3.0 530d 184KM 135kW
Rok produkcji 2000
BMW Seria 5 E39 Sedan 3.0 530d 184KM 135kW 1998-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : Jego brzmienie, osiągi i ekonmia. Rewelacyjny
Układ elektryczny : Problemy z odpalaniem, przygasa nawigacja.
Auto rewelacyjne (choć wcześniej nie byłem zwolennikiem BMW). Po kupnie tego auta jestem fanem tej marki. Kupiłem je 4 lata temu za 40.000 zł. Dziś to auto w takiej konfiguracji jaką posiadam kosztowałoby dobrze ponad 300.000 zł. Dziś takie auto można kupić za naprawdę przystępną cenę, ale samochodów naprawdę ładnych i w dobrym stanie jest naprwdę niewiele. Trzeba o nie dbać, wszystkie wymiany przeprowadzać na czas i kupować tylko oryginalne części (nie zamienniki) a auto Ci się odwdzięczy.
Jak na takie gabaryty i to, że pod maską drzemie diesel silnik spisuje się doskonale. Jeżdżę tym autem 4 lata i nigdy mnie nie zawiódł. Poza rzeczami eksploatacyjnymi nic w nim się nie dzieje!!!
Choć słyszy się, że wadą w 3 litrowym dieslu jest automat to mi nic się w nim nie dzieje. Tiptronic działa bez zastrzeżeń, kickdown mógłby być nieco szybszy, ale pamiętajmy, że nie jest to auto sportowe tylko wyposażone w silnik diesla:)
Jak na BMW przystało nawet w dieslu jest zadziorne:) Przy wyłączeniu trakcji można fajnie się pobawić czego nie powiem o Mercedesie. Mimo, że nie mam zawieszenia M technik to i tak nie narzekam choć w tym drugim jest o niebo lepiej :)))
Z przodu rewelacyjnie, z tyłu mam przyciemnione szyby i w nocy lub jak pada deszcz jest nieco gorzej, ale sprawę bardzo ułatwia partronic.
Wszystko jest tam gdzie być powinno i mega łatwo wszystko się obsługuje. O wiele fajniej wszystko rozwiązane niż w nowszym modelu E60.
Klima chłodzi rewelacyjnie. Wcześniej miałem Mercedesa C-Klase i nigdy klima tak nie działała jak w BMW. W lecie ustawiam 19 stopni i naprawde chłodzi. Mój ojciec ma S-Klase i tam przy 19 stopniach w środku jest strasznie gorąco. W zimie również szybko robi sie cie[plutko. Poza tym w zimie bardzo fajnie sprawuje się podgrzewana kierownica:)!!!
Z przodu może być, z tyłu 2 osoby będą podróżowały wygodnie (chyba). Ale ja tam nie będę siedział;)
Nie jest źle, poza tym przyjemny jest dla ucha dźwięk 6 cylindrów nawet w dieslu:)
Nie zapominajmy, że jest to duże auto klasy premium. W długiej trasie (1000 km) przy średniej prędkości 130 km/h spalił mi 6,5 l/100 km. Uważam, że jest to rewelacyjny wynik. W mieście jest troszkę gorzej. Ale jest to przecież 6 cylindrowy, 3 litrowy silnik więc 5 litrów nigdy to palić nie będzie.
Po paru latach można kupić naprawdę fajne auto za niewielkie pieniądze, jednak rynek zapchany jest \"trupami\" po poważnych dzwonach. Nie wolno oszczędzać na aucie. Ja swój kupiłem od piuerwszego właściciela z książką serwisową.
Użytkuję to auto ponad 4 lata i generalnie poza rzeczami eksploatacyjnymi nic mi sie w nim nie dzieje. Najczęściej płata figle elektryka. Ale to nic poważnego.
Nic się nie działo

On - zużycie paliwa dla silnika 3.0 530d 184KM 135kW [l/100km]