Ocena kierowcy - BMW Seria 5 E39 Sedan

Silnik 2.5 525 tds 143KM 105kW
Rok produkcji 1997
Okres użytkowania: ponad 6 lat
BMW Seria 5 E39 Sedan 2.5 525 tds 143KM 105kW 1996-1999 - Oceń swoje auto
Silnik : Silnik ! nasłuchałem się tych złych opini a tu proszę, idealny motor. Reszta mnie nie zaskoczyła,tego sie spodziewałem po tej marce i polecam wszystkim ktorzy oczekują od auta komfortu. Po to je zbudowano. W tym roku (mam nadzieje) zmiana na E61 z tym że E39 jeszcze zostaje :)
Nie mam pojęcia skąd ten silnik ma te złą opinie !! Mam to auto od 7 lat i z silnikiem NIC ! żadnych problemów, a nowe nie jest.Kolega ma E39 z tym samym silnikiem i również żadnych problemów. Ale jak dbasz tak masz.Dodam ze od 2 lat jeżdże z chipem,teraz ma okolo 165KM.Silnika w kabinie prawie nie słychać,kiedyś pasażer zapytał czy to benzyna!! Dla porównania mam drugie BMW z silnikiem 2.0d. Ten drugi nie jest w stanie dorównac kulturą pracy TDSowi. Być może dlatego że w 3, E46.
Zawieszenie ma dla mnie jedna wade. Walcze z tym od dawna wymieniając części na nowe,a mianowicie drgania kierownicy przy hamowaniu.
Klimatronic dwu strefowy. Poza psującym sie rezystorem\"jeż\" sprawuje sie super.
Co tu dużo pisać,wszystko zależy od tego jak mu ciśniemy.Nie należe do jeżdżących ekonomicznie.Najmniej udało mi się spalić przy jeżdzie do 90km/h, bez wyprzedzania,wieczorem 5,8l Oprócz tego co obok podałem dodam że z kempingiem o DMC 1170kg pali 11.5 l/100km.Ostatnia trasa 500km, 180km po polsce,reszta autostrada, prędkosc srednio 120km/h zużycie 6,5 l. Dla mnie super.
Niektóre czasci naprawde drogie.Nawet zamienniki.Ja sam staram się wymieniać na b.dobre części,takie które szły na pierwszy montaż. Z regóły droższe ale naprawde warto.
Jakieś tam pierdołki.Chwilowe usterki.
Nigdy nie zawiódł mnie w drodze ! NIGDY !! 7 lat.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.5 525 tds 143KM 105kW [l/100km]

7,8