Ocena kierowcy - BMW Seria 5 E39 Sedan

Tx, 15 lat temu
Silnik 2.8 528i 193KM 142kW
Rok produkcji 1996
BMW Seria 5 E39 Sedan 2.8 528i 193KM 142kW 1995-2001 - Oceń swoje auto
Silnik : Wytrzymaly, elastyczny, ekonomiczny ( nie mam pojecia po co wsadzilem do nie go LPG)
Zawieszenie : wiadomo polskie drogi i kola 17\" ale i tak nie jest zle :D
Układ elektryczny : glupoty z elektryka
Inne : LPG hehehe
Ogolnie bardzo dobrze wspominam ten amochod :D
Silnik chyba najlepszy do tego modelu BMW. Co prawda dochodza mnie sluchy ze po 2001 roku lepszy jest 530i 24V 231 KM. Bardzo rowna praca silnika, w ogole zero z nim problemu, nawet z instalacja LPG sobie swietnie radzial. Co prawda wymienialem dwa razy czujnik polozenia rozrzadu, ale to ponoc wlasnie sie kopie przez LPG. Alternator naprawialem. Rozrusznik czas wytrzymal nic przy nim nie robilem. Viskoze wymienialem.
Manualna super idealnie zestrojona z tym silnikiem i z tym samochodem. Jedynie co to sprzeglo tego nie wyrabia. Dwa razy zmienialem, po prostu silnik 2,8 ma za duzy moment obrotowy i sprzeglo sie slizga.
Jest super nie rzucalem fury na glebe a i tak byla sztywna przy kolach 17\" i przy okazji komfortowa. Naprawialem przod i tyl zawieszenia. Przod chyba dwa razy, ale i tak przy tym przebiegu to nic. wczesniej bylo wszystko jeszcze orginalne w zawieszeniu! Mowia ze te zawieszenie jest slabe, ale jak dla mnie to i tak bylo lepsze od E34 ktore tez mialem tam co sezon bylo robione zawieszenie z przodu.
doskonala nie ma co sie rozpisywac, przy parktroniku w ogole super :D Lusterka bardzo dobre podgrzewane.
Ergonomia jest doskonala do niczego nie mozna sie przyczepic!
Wentylacja jest super zero parowania szyb! W E34 mialem z tym problem tam tylko klima dawala rade, ale w E39 jest super nie potrzeba klimy, nawet przy nawiewie zimnego powietrza szyby nie parowaly. Ogrzewanie troche slabiutkie, ale moze to przez instalacje LPG. Klima dobra wydajna! Super jest to ze na nogi mozna ustawic cieple powietrze, a na glowe np. zimne :D
Duzo miejsca spokojnie na 5 osob.
Powyzej 240 km/h dalej bylo cichutko w samochodzie :D Bardzo dobrze jest wyciszony samochod.
Jak na ta mase samochodu i ten silnik to doskonale! Opinia jest moja taka jak masz kupic 520, 523 (525) to kupuj 528! spalanie doslownie to samo a frajda i z jazdy 100 razy lepsza! Na gazie palil mi sredni litr gazu wiecej. Maks jaki mi sie udalo raz uzyskac to w korkach w upale ponad 30\'C z klima to bylo 16 litrow, ale to byla ostra jazda i szarpanie w korkach.
Bardzo dobry i nie sluchac ludzi co mowia BMW - bedziesz mial wydatki, bo to nie prawda czesci duzo tanio i samochod wcale tak bardzo sie nie psuje, u mnie bylo troszke jak pisalem wczesniej, ale ja duzo , bardzo duzo kilometrow zrobilem!
wpieniajace co jest to wyswietlacz od komputeru na desce rozdzielczej w zegarach:/ kopie sie i zanika powoli i to denerwuje, ale mozna to naprawic za okolo 100zl. Z chlodnica wody sa problemy, trzeba na nia uwazac. Zle jest pomyslany zbiorniczek wyrownawczy i czesto sie rozszczelnia :/ po 2001 chyba juz to zostalo poprawione. Wspomaganie kierownicy naprawialem. Trzeba uwazac na przednich fotelach na maty od airbagu, bo potrafia sie przerwac , przez np. klekanie i juz nam sie swieci airbag na zegarach :/
W sumie to nie mialem zadnej powaznej usterki. naprawy byly w granichach do 400zl, raz za zawieszenie przod i tyl wywalilem 2000zl.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.8 528i 193KM 142kW [l/100km]

11,2