: Super klei się do drogi, pięknie chodzi bokiem po śniegu. Układ kierowniczy to co w BMW najlepsze.
Ja osobiście dołożyłem już do tego auta ok. 5 tyś. zł w trakcie 50tyś. km jakie zrobiłem w ciągu roku. Oczywiście nie liczę w tym opon i regularnych wymian oleju i innych zużywających się rzeczy. Trzeba pomyśleć przy zakupie czy stać kogoś na utrzymanie takiej fury, bo to trochę kosztuje.
Za komfort trzeba płacić, a poza tym żona bardzo lubi to autko więc trzeba płacić:)
Ogólnie samochód fajny, jednak dosyć drogi w utrzymaniu. 9-letni egzemplarz lubi szwankować - padają głównie czujniki (położenia wałka rozrządu, wału korbowego - każdy po ok 350zł). Ogólnie silnik żywy, ładnie wkręca się na obroty, przy czym wydaje pikny dżwięk, ale sporo pali jak się za dużo jeżdzi na wysokich obrotach.
5 stopniowy automat ze steptronik. Działa miękko i dosyć szybko. Samochód jest bardziej dynamiczny przy steptronik, szybko reaguje i świetnie przyspiesza.
Wiadomo jak to BMW - jest "przyklejone do drogi - szczególnie na szerszych oponach conajmniej 225. Obecnie mam 205/65 R15 - na nasze drogi chyba najlepsze - oszczędzają zawieszenie i paliwo, ale kosztem przyczepności na zakrętach
bardzo dobra z wewnątrz, z zewnątrz do środka widać nie wiele (mam dosyć mocno przyciemnione:)
przestrzennie i wszystko pod ręką,
szybko się ogrzewa, klima super.
przy większym kierowcy mało miejsca z tyłu.
bardzo cicho, słychać tylko mruk 6 dzwonków. BMW ma to do siebie, że polskie lubi się czasem roztrzeszczeć (to oczywiście dla wrażliwych uszu) wtedy taśma dwustronnna i po kłopocie:)
w mieście sporo ok. 13-14l gazu. w trasie przy spokojnej jeżdzie, bez wkręcania na obroty i ostrych przyspieszeń 10l gazu. benzyny mniej ok. 8l. Jednak przy ostrej jeździe to lubi pociągnąć. B.dobry silnik na autostrady, wtedy przy 180-200km/h 9l. benzyny, gazu 11l. tylko szkoda, że u nas nie ma autostrad
Cena zakupu ok, za takie samochód.
Warto troche dolozyc pieniedzy i kupic nowszy, bo elektronika w tym aucie dziala bez zarzutu przez pierwsze 5-6 lat, pozniej trzeba bulic i to ostro.
Teraz mam plan by to sprzedac i zmienic marke na jakas azjatycka, ale wroce jeszcze do bmw, ale nowego.
drobiazgi ogólnie ok. Mam ją od roku wyminiłem z dobiazgów elektryczny otwieracz zamka klapy bagażnika (100zł)
na 50 tyś jakie przejechaem to 3 razy łączniki stabilizatora średnio po 80zł/szt. Czujniki to jest wada 9 - letniej 5-tki: czujnik (mata) w siedzeniu pasażera 500zł, lutowanie na stałe złączek przy siedzeniach od poduszek 150zł,, w silniku:, chlodnica 550zl, czujnik położenia wału korbowego oraz położenia wałka rozrządu 900zł, Gaz uwalił mi 2 sondy lambda 1200 zł, trzeba było zmienić amortyzatory 1400zł. Ogólnie DROGO
- zużycie paliwa dla silnika 2.2 525i 170KM 125kW