Ocena kierowcy - BMW Seria 5 E34 Touring

Silnik 2.0 520i 150KM 110kW
Rok produkcji 1995
Okres użytkowania: 1 rok
BMW Seria 5 E34 Touring 2.0 520i 150KM 110kW 1991-1996 - Oceń swoje auto
Inne : wszystko: kultura jazdy, pokonywanie zakrętów, niesamowita wentylacja, klima dochodzi aż do bagażnika kombi, gdzie leży pies i latem nie czuje gorąca, wiele innych różnych detali: otwierana sama szyba w klapie bagażnika, domykające się szyby(same), podgrzewane lusterka, apteczka pod siedzeniem, latarka w schowku, komplet kluczy w klapie bagażnika, + w silniku, akumulator pod tylnym siedzeniem, tempomat, wycieraczki, które jak samochód się zatrzymuje , to przestają pracować, dwustrefowa klimatyzacja, wiele schowków itd, itd, itd
Zawieszenie : stabilizatory-siadają na naszych drogach 2x 25 zł
Silnik : Visco - siadło 1 x 150 zł
pomimo tego co napisałem powyżej daję 5. każde auto sprowadzone z Niemiec wymaga nakładów, najczęściej dzieje się to po 3-4 tys jazdy. Wtedy należy nie żałować kasy, autko potem się za to odwdzięczy, tak jak to jest w moim przypadku. nic nie stuka, idzie do przodu dostojnie i jak się rozbuja to płynie.
rzędowa szóstka, zbiera się z góry , a nie z dołu, więc na początku ciężko się przyzwyczaić, ale jak ktoś ma w automacie program:Sport, to jest dopiero jazda.Normalnie ładnie ciągnie powyżej 3 tys, a to juz jest prędkość ok 120km/h
Automat bajka, to nic , że pali więcej ok 1 l od manuala, za nic bym się nie zamienił. Dodatkowo 2 programy poza jazdą ekonomiczną: SPOTR i ZIMA.
żaden mój poprzedni samochód nie wchodził jak BMW w zakręty, jedyna uwaga to to, żeby nie przesadzić z wielkością opon, na autostradach się sprawdzą, na naszych drogach nie. Ja mam na lato alusy 16" 225/55 z tyłu , a z przodu 215/55 Micheliny Pilot Primency. Jest ok. Zimą zakładam stalówki 15" 195/55 - to jest standart
mam kombi i nie narzekam
skóra, regulowana i podgrzewana, do tego regulowane podłokietniki i zagłówki, tak że można w czasie jazdy oprzeć głowę, co w innych autach jest niemożliwe.
trójstopniowa wentylacja, niezależna na nogi i głowę- nikt czegoś takiego nie ma!!! Do tego dwóstronna klimatyzacja : bajka. ja mam ciepło, a Żona zimno, w tym samym aucie!!!
z tyłu rzadko ktoś siedzi, Nam z przodu jest ok
trzeba otworzyć szybę , żeby posłuchać jak gra orkiestra na 6 garów.
zawsze mogłoby być mniej, ale nie narzekam. zagazowałem ponad rok temu, zrobiłem ponad 50 tys i jest ok. w benzynie w mieście pali 12-14 w gazie 15 l w trasie 120-140km/h benzyna 8-9 gaz 10-12 mam tempomat i to dzięki niemu spada spalanie
w moim przypadku jestem zadowolony. Moim nastepnym za rok autkiem będzie E 38 z silnikiem 3,0 czyli rzędowa 8
kupiłem auto od Niemca-inwalidy, za wiele przy Nim nie zrobił, liczyłem się z tym ,że sporo mam do zrobienia. Kupiłem b.dobrze, więc nie moge na nic narzekać. drobiazgi się nie sypały.
1.zawieszenie przód 2.nowe amory, klocki hamulcowe 3 nowy akumulator 4.nowa chłodnica, termostat,pompa wodna. 5.czujnik temp.silnika 6.naprawa alternatora. 7. wymiana lamp z przodu w sumie dużo, ale powtarzam liczyłem się z tymi wydatkami, auto mnie kosztowało z pełną rejestracją 11 500. wszystkie zakupione rzeczy+montaż gazu (2 tys. za II generację z butlą w kole 60 l) zamknąłem sumą 4 tys. także za 15,5 kupiłem autko jakie nigdzie bym nie trafił. Od 9.2006 nie zrobiłem w Nim żadnej naprawy, poza olejami i hamulcami, opony miałem od Niemca.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 520i 150KM 110kW [l/100km]

11,0