Ocena kierowcy - BMW Seria 3 F30-F31-F34 Touring Facelifting
Przebieg:
153 tys. km
Okres użytkowania:
3 lata
Używam ten samochód od 3 lat, przejechałem 153 tys km. Kolejny raz (to moja 3 opinia) potwierdzam, że to bardzo dobry samochód. Jeździ się wygodnie, komfortowo, niezłe wyciszenie, dobry silnik, choć tylko 150 KM, doskonała skrzynia biegów, wygodne fotele, niezłe wykonanie i materiały.
Autentycznie dobry silnik. Pali niewiele, nie jest mistrzem szybkości, ale nie jest zawalidrogą. Spalanie od 3,9 do 5,9 l/100 km. Taki był wybór przy zakupie i wciąż jestem zadowolony.
Super.
B. dobrze
Ładny, stonowany samochód. Jednym z powodów ponownego zakupu BMW były wymiary samochodu i stylistyka, spokojna, ponadczasowa (oczywiście to moja opinia). Przymierzam się powoli do zakupu nowego samochodu i mam duży problem - nowe modele BMW nie podobają mi się - może czas na zmianę marki :-))
Jak poprzednio - przedni słupek jest czasami problemem. Co do widoczności do tyłu - wolałbym w standardzie kamerę cofania, zamiast systemu start-stop. Ale duże lusterka, czujniki pozwalają na komfortowe parkowanie.
Radio, klimatyzacja, iDrive, komfortowy dostęp, fotele - super. Może tylko, byłoby miło, gdyby można zapamiętać ostatnie ustawienia - np. używany tryb Eco pozostaje aktywny po ponownym uruchomieniu samochodu (ale to naprawdę drobiazg).
Bez zastrzeżeń.
Rodzina 4-osobowa - podróż na wakacje latem i zimą bez problemu. Oczywiście są bardziej przestronne i komfortowe samochody, to nie podlega dyskusji, chciałbym tylko zaznaczyć, że F31 jest wygodny i pozwala na długie podróże z kompletem pasażerów..
Miałem okazję podróżować G30 - oczywiście komfort większy, podróż jest przyjemna. Ale to pozwoliło mi potwierdzić wcześniejszą opinię, że i w tym samochodzie komfort podróży nie jest zły :-))
Niskie spalanie - średnio 5.4-5.9 l/100 km. Przeglądy w ASO są stosunkowo drogie. Ceny w stosunku do cen przy serwisowaniu E90 to około 30% więcej - to minus. Auto jest w trakcie gwarancji, więc kosztów napraw do tej pory nie ponosiłem (1x wymiana łożyska tylnego mostu).
Nie mam zastrzeżeń. Czytałem inne, negatywne opinie, ja ich nie potwierdzam. Samochód jest dobrze wykonany, wnętrze to dobre materiały, urządzenia (nawigacja, radio, wskaźniki) działają dobrze - więc nie mogę narzekać.
Bez zastrzeżeń.
1x wymiana łożyska tylnego mostu. Za 2 miesiące kończę okres gwarancyjny - czas pokaże, po doświadczeniach z E90, wiem, że problemy i koszty zaczynaja się po 180-200 tys. km.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 318d 150KM 110kW