Ocena kierowcy - BMW Seria 3 F30-F31-F34 Limuzyna

Były fan BMW, 5 lat temu
Silnik 2.0 328i 245KM 180kW
Rok produkcji 2013
Okres użytkowania: 1 rok
BMW Seria 3 F30-F31-F34 Limuzyna 2.0 328i 245KM 180kW 2012-2015 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Przeniesienie napędu : Skrzynia
Silnik : Klekocząca tandeta
Inne : Wykonanie wnętrza
Inne : Audio
Olbrzymie rozczarowanie. Auto absolutnie nie jest warte swojej ceny. Od zawsze uważałem BMW za markę premium. W rodzinie mieliśmy E38, E60, E65. Jeździłem też E39 i E90. Dla mnie były to perfekcyjne auta. Moje zdanie zmieniło się gdy zakupiłem wymarzoną F30 i wtedy czar prysł. Auto z zewnątrz piękne, w M-pakiecie. Wchodzisz do środka, ruszasz i widzisz że coś tu w bawarii chyba nie zabanglało. Widzisz tylko te eurasy i cieszące się niemieckie gęby jaki zrobili super biznes sprzedając tani, tandetny produkt kasując jak za BMW. A powinni kasować jak za Peugeota, bo taka właśnie jest jakość wykonania tego auta. Zaczynając od jakości wykonania wnętrza, poprzez silnik, zawieszenie, nagłośnienie - wszędzie czuć cost saving. Po co robić sztywne zawieszenie i chwalić się super prowadzeniem skoro na każdej nierówności, na zakrętach, a nawet przy hamowaniu słychać trzask twardych chińskich plastików. Silnik klekocze jak diesel, łańcuszek rozrządu o grubości takiej jak w rowerku dziecięcym rozciąga się jak zły. Założeniem tego małolitrażowego silnika o mocy z 2 turbin 245KM była ekonomia. Auto miało palić niewiele. Nie wiem jak oni to zrobili ale to auto pali więcej niż 3.5 litrowa V6-ka mercedesa o mocy 272KM i znacznie starszej konstrukcji. System audio - żenada, chyba przetarg ogłaszali na ali. Ja rozumiem że downsizing i cost saving dotyczy wszystkich marek, również niemieckich, ale to co odwaliło BMW w tym modelu przechodzi ludzkie pojęcie. Mialem okazję pojeździć odpowiednikami F30 dwóch niemieckich konkurentów i tam aż takiego hardkoru nie ma. Wstyd! Po ponad roku to auto sprzedałem i żałuję że tak późno.
Klekot, rozciągający się łańcuch rozrządu. Wbrew powszechnym opiniom auto wcale nie jest oszczędne. Auto dość żwawe i dlatego 2ga gwiazdka
Super. Szybka. Brak zastrzeżeń
Zawieszenie sztywne, układ kierowniczy OK. Ale co z tego skoro cała buda trzeszczy tandetą na każdej nierówności
OK
Słabo. Nie widać sygnalizatorów na skrzyżowaniach. Trzeba mieć głowe przy kierownicy żeby cokolwiek zobaczyć. Na pewno gorzej niż konkurencja
Słabo, ale jakoś nie jest to dla mnie priorytet. Dlatego 2 gwiazdki zamiast 1
Bez zastrzeżeń
Nie jest źle, ale u konkurecji jest lepiej
Przy 130 zaczyna być głośno. Lusterka gwiżdżą. Masakra
Auto pali znacznie więcej niż mógłbyś się spodziewać po 2litrowej benzynce o nowoczesnej konstrukcji. Nie mogłem zejść poniżej 10l w trasie przy umiarkowanej jeździe. W C klasie W204 3.5l V6 spokojnie osiągałem 8.5-9l Wymieniony rozrząd. Poza tym 1 rok bezobsługowej jazdy. Koszty jak na BMW są całkiem akceptowalne. Ale jak na szajs który w zamian dostajesz już niekoniecznie.
Gdyby była możliwość wystawienia mniej niż jednej gwiazdki to na pewno bym skorzystał
Jakieś pierdoły się zdarzały ale tak naprawdę nic poważnego. Odpadała obudowa deski rozdzielczej podczas jazdy na bruku
Poza hałasującym rozrządem i koniecznością jego wymiany nic się nie działo. Oczywiście rozrząd uznaję jako element eksploatacyjny więc nie jest to usterką.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 328i 245KM 180kW [l/100km]

10,7