Ocena kierowcy - BMW Seria 3 E90-91-92-93 Touring E91
300 tys. km
Okres użytkowania:
5 lat
Nie kupiłby ponownie
Sprostowanie: w formularzu brakowało mojej konfiguracji: 330xd 231KM, 2007 rok.
Uwielbiam jeździć tym autem. Ilość i częstość usterek przekona mnie chyba jednak do zmiany marki po 10 latach na coś innego. Mam dość.
Silnik rewelacja. Stosunek mocy/momentu obrotowego do zużycia paliwa bardzo dobry (x-drive + automat). Chyba najlepszy diesel na świecie.
Lubię sam mieszać wajchą i jeździłem przez 3 lata zawsze z trybem ręcznym. Po tym jak popsuł mi się "joystick" i przez jakiś czas tryb ręczny nie pracował, przekonałem się do automatu w tym modelu. Na pewno są lepsze ale temu nic nie brakuje
BMW - radość z jazdy. W autach rodzinnych (mam dzieci) nie ma nic, co jeździ lepiej
Żadnych zastrzeżeń.
Ok.
Bywa ciasno, starsze pokolenie narzeka na nisko położone fotele. Kanapa z tyłu wyprofilowana pod dwie osoby (jak większość aut dzisiaj) - montaż trzech fotelików wymagał patentów :) Ergonomia fotela kierowcy wzorowa.
Bez zastrzeżeń
Pisałem przy ergonomii - z przodu wszystko jak trzeba, z tyłu raczej dwuosobowo na dłuższą metę.
3 litrowe benzyny są zdecydowanie cichsze ale jak na dużego diesla jest ok.
Zużycie paliwa na te osiągi i przy w miarę dynamicznej jeździe bardzo dobre. Auto serwisuje mój dobry znajomy więc koszty napraw są do przeżycia. Ilość usterek to osobny temat :/
Jakość wykonania wielu elementów jest ok, Audi chyba jednak stoi lepiej, usterkowość to osobny temat :/
Masakra. W temacie drobne i poważne usterki mam okazję się tutaj wyżalić. Uwielbiam to auto, daje kupę frajdy z jazdy ale tracę cierpliwość do ciągłych usterek. Z drobnych pamietam:
- nieszczelna izolacja nadkola z akumulatorem, w efekcie skorodowały styki i auto nie dało się odpalić,
- blokada kierownicy (po całonocnym postoju na dużym pochyleniu w górach)
- "joystick" skrzyni biegów: przestał przełączać na tryb ręczny
- urwana śruba w tylnym wahaczu - dobrze że przy niskiej prędkości, nie wiem co by się stało przy 240 km/h na autostradzie :/
- wycieki płynu chłodniczego (błahe sprawy, szybka i tania naprawa)
Skrzynka rozdzielacza x-drive,
Napęd sprężarki klimatyzacji (zatrzymał pracę paska napędzającego osprzęt, nagle przestało działać wspomaganie kierownicy),
Wał napędowy na przód, (x-drive)
i inne, których już nie pamiętam
- zużycie paliwa dla silnika 3.0 330d 245KM 180kW