Ocena kierowcy - BMW Seria 3 E90-91-92-93 Touring E91
Przebieg:
280 tys. km
Okres użytkowania:
2 lata
: To jak tym autem się podróżuje. Dla dwóch osób samochód w sam raz na dalekie wycieczki. Mając dzieci lepiej kupić E60/61. Mimo, że E91 to kombi to bagażnik jest trochę mały
Układ elektryczny
: Wiązka w klapie bagażnika
Samochód z wyglądu dynamiczny. Wewnątrz nie jest jakoś specjalnie napchane bajerami, wszystko co potrzebne jest i nie rzuca się w oczy. Trochę mało miejsca jak na kombi jednak w trasy bardzo przyjemny. Ewidentnie mniejszy niż większy brat E61, ale za to bardziej poręczny i przyjemniejszy w prowadzeniu (w porównaniu do wersji e61 ze zwykłym zawieszeniem) dzięki małemu silnikowi nie wychodzącemu za przednie koła :D
Silnik na łańcuchu, mój ma wg. licznika 280 tys km i jeszcze nie hałasuje. Po programie na 200KM i 420Nm jedzie super. Należy uważać na termostaty (główny i EGR), klapę gaszącą i sterownik świec żarowych
Przyjemnie wbijają się biegi w czasie jazdy. Jeśli jest coś nie tak z dźwignią zmiany biegów trzeba zacząć się interesować dwumasą. Nie polecam zakładać sztywnego koła bo pękają wały korbowe :D
Jak na taką ilość wahaczy to póki co jeszcze nic nie robiłem
Klapę bagażnika widać że już łapie rdza w okolicach oświetlenia tablicy oraz dolnej krawędzi. Reszta bez zastrzeżeń.
Klimatyzacja dobrze chłodzi, automatyczny obieg zamknięty pomaga w wielu sytuacjach a przy multifunkcyjnej kierownicy zamykanie obiegu jest pod kciukiem :D
Elektryczna nagrzewnica pomaga zimą bo jak silnik zimny to mimo wszystko dmucha ciepłym i nie ma problemu z szybą czolową
Trochę mała ilość miejsca na nogi dla kierowcy ale da się przeżyć
Droga dwumasa i słaba jakość zamienników. Hamulce raczej w normalnej cenie.
Zależy za ile się trafi egzemplarz i z jakim wyposażeniem. W 2023r kiedy kupowałem moje BMW to jeszcze udało mi się trafić fajny stan i wyposażenie poniżej 20 tys złotych.
Termostaty, klapa gasząca, sterownik świec i wiązka klapy bagażnika do anteny - przestaje działać centralny zamek, radio, ogrzewanie szyby w klapie i otwieranie szyby bagażnika
Samochód mnie nie zawiódł
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 320d 163KM 120kW