Ocena kierowcy - BMW Seria 3 E90-91-92-93 Touring E91
Przebieg:
220 tys. km
Okres użytkowania:
1 rok
: zawieszenie oraz silnik po tuningu
Szukając auta patrzyłem na VW pasata b6 Golfa 5/6 Audi A4 przez przypadek nabyłem BMW e91. Teraz następnym autem będzie BMW 530d albo X3 3,0d. Zaprawdę powiadam wam, że BMW 320d w swojej klasie jest najlepszym wyborem jedynym konkurentem jest tylko BMW 330d.
Silnik poddany został małemu tuningowi i teraz jest 192KM i 405N Profesjonalni tuningowcy twierdzą, że ten silnik jest wstanie osiągnąć w niedalekiej przyszłości 250KM bez straty na żywotności. Wyprzedzanie to wręcz poezja.
Na początku trochę dziwnie że lewarek tak ciężko chodzi ale w perfekcji tak ma być
Perfekcja ktoś z kierowców napisał że to auto jest stworzone do poszukiwania zakrętów - potwierdzam żadnych przechyłów żadnego wyprzedzania tyłu przodu. Ale na koleinach przy szerokich oponach noga z gazu
Z przodu nie źle z boku także troszkę gorzej z tyłu ale od tego są czujniki parkowania a do góry rewelacja przepiękny widok przez panoramiczny dach na lądujące samoloty
obsługa jest tak prosta, że aż trudno jest zrozumieć dlaczego jest tak prosto. Po prostu rewelacja a iDrive w języku hińskim nawt łatwo rozszyfrować.
Latem można jeździć w zimowej czapce, zaś zimą w krótkim rękawku, mam seryjne webasto w mroźne poranki z cieplutkiego łuzia wskakuję do rozpalonej \"bawarki\"
Zazwyczaj siedzę za sterem i dla mnie ok, żona po prawej twierdzi że tez ok, teściowa z tyłu mruczy że ok, tylko teść z tyłu mędzi że w Cinquecento miał więcej miejsca.
Jak się jedzie jak niedzielny kierowca to cichutko a jak na skrzyżowaniu chce się pokazać konkurencji kto tu rządzi to przemiły warkocik.
Wracając z Monachium do Opola 850 km średnia prędkość 105km/h to wg.komputera 5,9l. a wg. wskazań dystrybutora 6,2l. i nie wiem kto ma racje ale dla mnie super. Jeżdżąc na miejscu, krótkie odcinki to ok. 8l. Minimalne spalanie jakie osiągnąłem jadąc A4 z prędkością tira na odcinku 100km to 4,6l.
Wymiana filtrów i oleju oraz przpływomierza przy dużym przebiegu polecam od razu inne auto
żarówki 3 spalone i tyle
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 320d 163KM 120kW