Ocena kierowcy - BMW Seria 3 E90-91-92-93 Limuzyna E90
378 tys. km
Okres użytkowania:
2 lata
Przeniesienie napędu
: Tył napęd fajnie lata. Mój pierwszy samochód. : )
: Łańcuch rozrądu, wałek rozrądu
Pojazd całkiem dobrze wykonany jeśli chodzi o wnętrze. Gorzej z komfortem jazdy (twarde, powiedziałbym że pół-sportowe zawieszenie do którego nie każdy się przyzwyczai. Lecz na autostradzie samochód płynie i to z pokaźnymi prędkościami.
VMAX to równe 220km/h z dobrymi wiatrami i z górki da się jechać 240km/h.
Jeśli słyszycie metaliczny dźwięk w silniku to czeka was kosztowna naprawa, m.i.n łańcuch rozrądu się zerwie niebawem a co za tym idize uszkodzi on też wałek rozrądu. Do naprawy trzeba wyciągać cały silnik gdyż geniusze z bmw umieścili wszystko z tyłu.
Wszystkie przyciski funkcyjne jak to w bmw są dobrze rozmieszczone i szybko się człowiek uczy ich na pamięć i wie co gdzie jest. Przyciski na kierownicy czasami potrafią się wciskać i nie odciskać kiedy są długo nie używane ale WD40 załatwia sprawę znakomicie.
Najmniej udało mi się spalić w zimę w wielkiej zamieci na trasie Grudziądz -> Koszalin (przyśpieszałem samym momentem) i wyszło 3,9L przy 70km/h-90km/h także uwierzcie, że i tak niskie spalanie da się osiągnąć.
W mieście mam zazwyczaj 5,6L a poza miastem przy ostrym pałowaniu 6,5L (140km/h - 160km/h) a przy 200km/h pali równiutkie 10L na autostradzie na tempomacie.
W trasie przy prędkości 90km/h - 120km/h pali około 5,2L.
Pamiętajcie że wszystko zależy od kierowcy i umiejętnego posługiwania się biegami oraz lekkiego hamowania silnikiem.
Ciekawostka: na wstecznym po wyzerowaniu spalania i ruszeniu pali 40L na wstecznym pod górke ^^
Drobnych usterek brak.
Niestety ten silnik ma te problemy właśnie z łańcuchem rozrządu i wałkiem, to jest ich newralgiczny punkt, jest to najpopularniejsza poważna awaria tego samochodu. (szukałęm w internecie i to najczęstsze tematy)
- zużycie paliwa dla silnika 318d 143KM 105kW