Ocena kierowcy - BMW Seria 3 E90-91-92-93 Limuzyna E90

Andrzej, 7 lat temu
Silnik 330Xi 258KM 190kW
Rok produkcji 2005
Okres użytkowania: 1 rok
BMW Seria 3 E90-91-92-93 Limuzyna E90 330Xi 258KM 190kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Silnik : Spalanie przy 150km/h - ok. 8l/100
Silnik : elektryczna pompa wody
Układ elektryczny : jeż nagrzewnicy - sam kosztuje tyle co w zestawie z całą dmuchawą
Moje pierwsze BMW, więc z pewnością obiektywny nie będę, ale dla mnie rewelacja. Moc, prowadzenie, jakość wykonania - wszystko na wysokim poziomie. Dodatkowo bardzo dobre nagłośnienie z dwoma wooferami robi robotę.
Silnik jest bajeczny. Mocny i bardzo dynamiczny (ale z zastrzeżeniem że powyżej 4000 obr.) Dodatek w postaci cudownego dźwięku dopełnia całości.
SKRZYNIA AUTOMAT - nie wiem czemu nie można takiej wybrać! Jest to dla mnie pierwsze auto z automatem. Wygoda jazdy bardzo duża. Skrzynia płynnie zmienia biegi i podobno (jak na skrzynię hydrokinetyczną) szybko. Największa bolączka to zwłoka przy kickdown jeśli trzeba szybko wyprzedzić - w manualu z pewnością da się to zrobić szybciej, ale i tak nie zamieniłbym tej skrzyni na ręczną. Polecam
Wszystko co napisano o układzie jezdnym BMW mogę potwierdzić. Samochód prowadzi się jak po sznurku, jest precyzyjny nawet grubo powyżej 200km/h. Dodatkowo 4x4 sprawia że zimą żadna droga nie jest trudna do pokonania (problemem jest jedynie prześwit), a na mokrej nawierzchni nawet gdy wyłączysz ESP nie ma mowy o jakimkolwiek braku trakcji - ze startu zatrzymanego samochód wyrywa do przodu bez najmniejszego pisku opon!
Dla mnie ok, a jeśli jest jakiś problem to park assist w nim pomaga ;)
Prawy podłokietnik mógłby być bardziej z przodu. Sterownik szyb zbyt wysunięty do przodu - domyślnie trafiam na otwieranie szyb tylnych. Sterownik iDrive jest z aluminium więc jeśli zostawisz auto w słońcu to nie dotkniesz go dłuuuugo ;) Kiedyś tyle się mówiło o iDrive w negatywnym świetle - teraz gdy sam mam okazję korzystać szczerze nie rozumiem dlaczego. Prosty system. Poza tymi uwagami ja nie widzę negatywów.
Klima działa rewelacyjnie. Ogrzewanie - sam nie wiem jak to możliwe, ale po przejechaniu 1km przy -20st. na dworze już zaczyna lecieć ciepłe powietrze.
Dla mnie jako kierowcy idealnie. Za pasażerów się nie wypowiadam bo nigdy jako pasażer nie jeżdżę :)
Jedziesz spokojnie - nie słyszysz silnika, ciśniesz - słyszysz cudowny dźwięk R6. Czyli tak jak powinno być :)))
Nie jest to tanie auto w utrzymaniu i nie będę opowiadał bajek że jest inaczej. Jeśli szukasz takiego auta to ze świadomością że będzie drogo, ale mówię bardziej o serwisowaniu ponieważ sam koszt benzyny wcale mocno nie odbiega od zwykłego auta kompaktowego. Przede wszystkim drogie części i problem ze znalezieniem kompetentnego warsztatu. No chyba że stać cię na ASO to temat nie istnieje.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 330Xi 258KM 190kW [l/100km]

11,2