Ocena kierowcy - BMW Seria 3 E90-91-92-93 Limuzyna E90
Przebieg:
13 tys. km
Okres użytkowania:
2 lata
: Układ kierowniczy! Precyzja prowadzenia i informacje zwrotne na kierownicy! To jest to...
Na stracie dodam , że BMW posiadam już 2 lata.Nawet po tym czasie mocniejsze przyciśnięcie gazu sprawia pojawienie się uśmiechu od ucha do ucha :D. Z drugiej strony, jeżeli chcesz swoje BMW utrzymać w odpowiednim stanie...nie jest to tania impreza, a to potrafi osuszyć portfel :D.
Z lekkością wkręca się na wysokie obroty. Jak na swoje możliwości relatywnie mało pali. Elastyczny, prowokuje do mocniejszego przyciśnięcia gazu!
W moim przypadku skrzynia automatyczna sprawdza się idealnie w mieście. Przy zachowawczej jeździe zmienia biegi płynnie-niewyczuwalnie. W trybie sport, na wysokich obrotach daje czasami o sobie znaki, jadąc pod górkę lubi szarpnąć :)
Jeździłem wieloma markami, auta nowe i stare, ale żadne nie umywało się do BMW jeśli chodzi o prowadzenie auta. Jak dla mnie BMW to GŁÓWNIE układ kierownicy. Sposób w jaki te auta się prowadzą jest nie do opisania, trzeba samemu sprawdzić.
Jest "zjadliwie".
Przeszkadza usytuowanie panelu sterowania szybami (u kierowcy), za bardzo wysunięty do przodu. Wszystko ładnie podświetlone i pod ręką. Idrive bardzo intuicyjny.
To auto w zimę nagrzewa się w 45-60 sekund...Wszystko za sprawą elektrycznej pompy wody. Klimatyzacja bardzo wydajna, mocno potrafi słodzić auto w upalne letnie dni. Szyberdach pozwala posłuchać silnika w letnie ciepłe dni!
Niby 5 miejscowe autko, ale tak naprawdę dla 2 pasażerów ( lub kierowcy i 2 niższych osób ). Tylna kanapa może i wygodna, ale miejsca na nogi w tylnym rzędzie BRAK. Wysoki kierowca znajdzie dla siebie idealną pozycję!
Mam BMW z pakietem S226, przez co zawieszenie jest bardzo twarde i nie wszystkie nierówności drogi są idealnie tłumione, dlatego jest względnie głośno. Dodatkowo opony typu RUNonFLAT nie pomagają...Spasowanie elementów OK, nic nie trzeszczy.
Nie jest to tanie autko...Koszta z ostatnich 2 lat: 12000PLN, a wymieniałem części które były sprawne, profilaktycznie.
BMW = Bardzo Mądry Wybór. Jak nie kupisz ulepa od polskiego handlarza, to będziesz bardzo zadowolony . Jest to moje pierwsze i na pewno nie ostatnie BMW! Koszta utrzymania rekompensuje przyjemność z jazdy
Rygiel maski lekko skorodował, wystarczało wyczyścić i przesmarować. Żarniki ksenonowe mogłoby się prościej wymieniać...
Z poważniejszych awarii to tylko zamek drzwi kierowcy, nie mogłem w żaden sposób otworzyć drzwi, była potrzeba rozwiercania mechanizmu zamka od środka...