Ocena kierowcy - BMW Seria 3 E90-91-92-93 Limuzyna E90

Użytkownik, 11 lat temu
Silnik 318i 143KM 105kW
Rok produkcji 2009
BMW Seria 3 E90-91-92-93 Limuzyna E90 318i 143KM 105kW 2005-2011 - Oceń swoje auto
Inne : Wyciszenie auta, dbałość o detale, oraz układ jezdny.
Trójka jest bardzo dobrym samochodem, na tle której moje poprzednie auto, czyli klasowy rywal, Mercedes klasy C, wypada blado, jestem pozytywnie zaskoczony jakością oraz wykonaniem aut z śmigłem na masce. Gdybym miał po raz kolejny kupić auto, postawiłbym na Trójkę bez wahania, moim kolejnym autem na pewno będzie coś z tej stajni.
Silnik trochę za słaby do tego auta, niemniej jednak, jeśli ktoś nie ma aspiracji rajdowych jest to dobry wybór, można bezpiecznie wyprzedzać, oraz dynamicznie jeździć, a wszystko to przy umiarkowanym apetycie na paliwo.
Skrzynia biegów sprawuje się bez zarzutów, 6 - biegowy manual idealnie nadaje się do tego auta, miałem okazję testować identyczne auto z automatyczną skrzynią, która była zbyt ospała i nerwowa,zdecydowanie za słaby silnik do automatu!
Układ jezdny jak to w BMW, napęd na tylną oś, sztywno zestrojone zawieszenie, idealne auto do pokonywania szybkich zakrętów, auto to ma jeden z najlepszych układów kierowniczych jakie miałem okazję sprawdzać.
Duże szyby, odpowiedniej wielkości lusterka boczne, słupki nie przeszkadzają przy manewrowaniu, widoczność w każdą ze stron na dobrym poziomie.
Idealne rozmieszczenie guzików i wszystkich opcji, samochód obsługuje się intuicyjnie, prostota deski rozdzielczej, oraz ograniczona ilosc przycisków jest atutem, przyciski umiejscowione w łątwo dostępnych miejsach, odpowiednia wielkość.
Zarówno klimatyzacja climatronic, jak i ogrzewanie spisują się wyśmienicie, auto bardzo szybką sie wychładza i nagrzewa, absolutnie brak zarzutów do wentylacji oraz ogrzewania.
Jest to typowe auto do przewożenia 4 osób, dość miejsca dla 4 dorosłych pasażerów, 5 osób jedzie niewygodnie i mało komfortowo, z przodu miejsca pod dostatkiem, nisko opadająca linia dachu, oraz wysokie progi mogą utrudniać wsiadanie i wysiadanie.
Byłem mile zaskoczony wyciszeniem tego auta, w środku nie słychać kompletnie nic, nawet przy większych prędkościach, w środku panuje cisza i spokój, silnik benzynowy przy zamkniętych oknach jest praktycznie niesłyszalny, czapki z głów dla inżynierów z bawarii.
Spalanie na poziomie 10-11 litrów po mieście oraz 7-8 po trasie uważam za dobry wynik biorąc pod uwagę masę auta oraz silnik benzynowy, ceny części i serwisu porównywalne do aut konkurencji, nie można zapominać, że BMW to marka premium.
Nie jest to najtańsze auto, bez problemu można kupić tańsze, lepiej wyposażone, młodsze auta konkurencji, jednak nie znajdziemy w nich tego czegoś co zapewnia nam producent z Monachium, osiągi, wrażenia z jazdy, oraz przyjemność prowadzenia, BMW to auto klasy premium,co da się odczuć nawet w serii 3, która zawsze pozostawia dreszczyk emocji.
Brak jakichkolwiek usterek.
Brak jakichkolwiek usterek.