: Jest dość zrywny jak na pojemność i rok produkcji, jeżeli chodzi o konkurencje w tej pojemności b.dobre osiągi.
Przeniesienie napędu
: W tym egzemplarzu jedyne rzeczy do wymiany są w układzie napędowym, w poprzedniku tego nie było (323i)
Dobry samochód za dobre pieniądze, w miare nowoczesny natomiast mechanika w miarę nie nowoczesana (pozytywnie, mniej awarii). Ostatnie BMW przy którym bez strachu pojedziemy do mechanika.
Samochód z tym silnikiem ma bardzo dobre osiągi jeżeli patrzymy na konkurencje (odczucie mocy to sprawa subiektywna). Nie spotkamy raczej dużych i kosztownych awarii.
Skrzynia biegów nie należy do najlepszych - moim zdaniem. Skrzynie są dużo dokładniejsze w innych markach min. takich jak Mercedes, Honda, Audi...
Łatwo wyczuć ten samochód, jednak jeżeli chodzi o szybkie zakręty zdecydowanie bardziej polecam wersje w coupe niż obecny sedan. Do tego typu zabaw lepsza pozycja za kierownica oraz gabaryty.
Spalanie 325i w gazie, należy dodać 2-3l do spalania benzyny. Opony 225/17, 245/17. Spalanie gazu: na krajówce to 8-12l myślę, że średnio 10l. Wyłącznie Miasto (przykład Łódź) to: 13-16l, jeżdzę cały czas b. dynamicznie i mój sredni wynik to 16l gazu. Przy trybie "race" 17-20l, osobiście najwiecej uzyskałem coś koło 17l i była to cały prawie cały czas do oporu jazda wiec wynik 20l jest do uzyskania przy driftowaniu bardziej. Autostrada to jakieś 12-14l gazu tutaj niestety w skrzyni manualnej brakuje 6 biegu. 14l przy wyprzedzaniu i trzymaniu prędkości 130-150km/h. Ciekawostka, przy 242km/h w 4 osoby (udało się) chwilowe spalanie to 25l pb95 (gazu nie wiem bo nie zrobiłem 100 km jadąc 240 km/h :) ). Dodam jeszcze, że miałem do czynienia z 323i (170 km i różnica w mocy jest odczuwalna - ogólnie 325i jest ok. (nie jest do diesel wiec nie oczekujmy nadmiaru NM)
Drobne usterki to kwestia stanu w jakim jest egzemplarz, drobne usterki są - ale do przeżycia.
Nie spotkałem się z takimi. Jedyne na co skarżą się posiadacze serii silników M54 to zużycie oleju - w moim przypadku go brak.
- zużycie paliwa dla silnika 2.5 325i 192KM 141kW