: Kiedy wsiadłem do tego samochodu poczułem że wszystko jest w nim po prostu idealne i że muszę go mieć
: Często psują się różne drobiazgi związane z elektryką - np kontrolka poduszki
: Dziury potrafią szybko uszkodzić zawieszenie
: Czasem awaria jednego czujnika może spowodować spadek mocy i wadliwą pracę silnika
Jestem bardzo zadowolony z tego samochodu.
Dynamiczny, szybko wkręca się na obroty, jednym słowem doskonały... i do tego ten dźwięk który rozchodzi się naokoło
Sprawdza się przy szybkiej zmianie biegów, jednakże z wiekiem nadchodzi moment na wymiane synchronizatorów, ale to nic dziwnego przy większym przebiegu
Prowadzi się bardzo dobrze, jednakże przy dużych prędkościach i wysokich obrotach należy uważać, szczególnie w trudnych warunkach (deszcz, snieg, lód), ponieważ auto to bardzo lubi latać bokami nie zawsze kiedy tego chcemy i jesteśmy na to przygotowani - należy też zadbać o bieżnik na oponach który szybko lubi się kończyć ;)
Ogólnie widoczność jest bardzo dobra - jedynie w przypadku parkowania przy małym samochodzie nie widać go w tylnej szybie i należy posłużyć się lusterkami i wyczuciem
Doskonale zaprojektowany zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz. Deska rozdzielcza jest w zasięgu ręki, a wszystko jest bardzo czytelne i przejrzyste. Z zewnątrz auto prezentuje się doskonale. Ponadto demontaż i wymiana różnych elementów zarówno wewnątrz auta jak i pod maską jest prosta i szybka (o ile już widzieliśmy wcześniej jak to sie robi ;) )
Auto szybko się nagrzewa, nie mogę narzekać ani na wentylację ani na ogrzewanie. Jedynie czasem, gdy pada przez kilka dni, a temperatura na dworze jest niska, nawet klimatyzacja nie chce pomóc przy odparowywaniu szyb ;) poza tym jest ok ;)
Jest to w sumie auto dwuosobowe. Bagażnik wystarczy w zupełności do zapakowania się na kilkunastudniowy wyjazd dla dwóch osób ale dla nikogo więcej. Podobnie jest z miejscem z tyłu - praktycznie go nie ma, chyba że przewozimy dziewczyny o drobnej budowie ;) Fotele z tyłu są co prawda wygodne, ale najwidoczniej nikt nie przewidział że gdzieś trzeba zmieścić jeszcze nogi - z przodu na szczęście jest bardzo dużo miejsca nawet dla osoby o wzroście 2 metrów.
Wyciszenie jest dobre, poza jednym mankamentem. W coupe uszczelki w szybach szybko się zużywają, co prowadzi do tego że jeśli nie są wymieniane to z czasem dochodzi do tego że przy większych prędkościach na autostradzie szum wiatru zaczyna być denerwujący (około 200 km/h i powyżej). Silnika prawie nie słychać wewnątrz (w porównaniu z tym jak słychać go na zewnątrz ;) )
O ekonomii tutaj mówić nie można - ale to nie jest samochód który ma być ekonomiczny. W trasie koszty paliwa znośne (w granicach do 9,5-10 litrów, na autostradzie około 11-12), w mieście jest już gorzej, bo w korkach potrafi czasem podskoczyć nawet do 25 litrów, a mój rekord to 15 litrów w 15 km korku przez 4,5 godziny
Nie jest to samochód ekonomiczny - ale należy podkreślić że jego jakość wykonania jest bardzo wysoka. Na pewno poleciłbym ten samochód, o ile ktoś może lekką ręką wyrzucić około 2 tysięcy miesięcznie na utrzymanie tego samochodu. Ja uważam że wrażenia których dostarcza są tego warte. Lepsze może być tylko M3;) (albo ewentualnie 328Ci lub 330Ci)
Elektryka lubi się psuć znienacka - szczególnie wrażliwy jest układ poduszek powietrznych - dobrze jest zaopatrzyć się w interfejs do laptopa i samemu kasować błędy poduszki
Do tej pory nie miałem poważniejszych usterek - poza tym że padł mi jeden czujnik w silniku i samochód mulił jakby miał 40 koni... Zazwyczaj jak coś się kończy to daje o sobie znać już wcześniej, ale należy na bieżąco naprawiać wszelkie usterki, szczególnie te poważne
- zużycie paliwa dla silnika 323 Ci 170KM 125kW