Ocena kierowcy - BMW Seria 3 E46 Compact

Rok produkcji 2002
BMW Seria 3 E46 Compact 316 ti 116KM 85kW 2001-2006 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Prowadzi się jak gokart dosłownie
Przeniesienie napędu
Mam auto od 7 miesięcy trochę się bałem kupić bmw ale teraz na samą myśl że wsiądę za kierownicę mam banan na twarzy . Może ten silnik to jakiś demon mocy nie jest ale mi w zupełności wystarczy idzie tym nawet bączki na suchym asfalcie na drugim biegu pokręcić. Compact posiada genialną kontrolę trakcji i esp czyli posiada trzy tryby pierwszy kiedy wszystko jest włączone może tym jechać nawet kobieta o słabych umiejętnościach i nie poczuje różnicy pomiędzy przednim napędem ale niema co ukrywać dusi osiągi znacznie. Drugi stopień to opóźniona kontrola trakcji i esp można lekko zarzucić tyłem ale i lekko pomielić kołami przy okazji tu mamy szperę włączoną ale działa ona na zasadzie przyhamowania mielącego koła w śliskim czuć ze to naprawdę działa.A trzeci stopień to wyłączona trakcja i esp całkowicie czyli mielenie kapcia i bączki. Auto idealne na co dzień do przemieszczania się jak i do zabawy lekki niesmak to spalanie podczas pałowania łatwo przekroczyć 13 litrów na sto ale w trasie nawet na autostradzie ciężko przekroczyć 11 choć przy 90-100 km/h przy rozsądnym operowaniu gazu bez problemów można zejść poniżej 6.5 litra na 100kilometrów
Genialny silnik jak na 115 koni i nie tak lekkie auto to jest przyzwoicie można tym w miarę szybko zruszyć po mieście i na trasie też da się wyprzedzić.Zadziwiająco elastyczny silnik ma rozsądny duł i górę aż dziwne że to tylko 1.8 robi wrażenie większego wszyscy co mieli okazję nim jechać tak twierdzą ale to pewnie kwestia stanu silnika.
Lewarek biegów nie działa z taką precyzją i szybkością jak w civic 7 generacji ale za to skrzynia jest raczej krótko zestopniowywana idealnie do tego silnika niema się do czego przyczepić . Choć na zimnego lekko haczy 2 bieg.
Układ jezdny to najmocniejsza strona tego auta tylni but plus bmw to musi się prowadzić kto nie miał okazji się przejechać ten nie zrozumie , zawieszenie jest dość sztywne i sprężyste nastawione bardziej sportowo niż komfortowo.
Do przodu i na boki idealnie tylko do tyłu to średnio przez szybę ale w lusterkach fajnie. Z początku miałem wrażenie że lusterka są trochę małe ale to kwestia przyzwyczajenia
Wszystko na swoim miejscu niema do czego się przyczepić
Ogólnie spoko ale latem w upały czuć że to czarne auto i czarna podsufitka klima daje rade ale szału jakiegoś specjalnie niema
Jak na tak krótkie auto to z przodu idealnie więcej nie trzeba a z tyłu też jest fajnie raz miałem okazję jechać traskę 230 kilometrów i narzekać nie mogłem jedyny minus to dach był blisko głowy a mój wzrost to 185 cm
wyciszenie jest na bardzo wysokim poziomie ale nie jest to s klasa
E46 wbrew pozorom jest bardzo tania w utrzymaniu jak na bmw , dla przeciętnego Kowalskiego do przeżycia bez stękania.
Biorąc pod uwagę wiek cenę prowadzenie auta i hamulce to dużej konkurencji compact niema
Żadnych usterek tylko te po poprzednim właścicielu pazglak to idealnie pasuje do gościa co go miał przede mną .
Jak narazie doskonale nie miałem żadnego problemu

Pb - zużycie paliwa dla silnika 316 ti 116KM 85kW [l/100km]

9,6