Nigdy nie byłem fanet tej marki ale gdy w końcu zakupiłem E36 poprostu zakochałem się w tym samochodzie. Świetny układ jezdy , jednoska 2.5L M50B25 była kapitalna. Mam cięzką nogę natmiast praca silnika przy przegiebu 350 tyś była bez zastrzeżeń. Radość z jazdy !
M50B25 na żeliwnym bloku - jednostka nie do zajechania, która ma doskonałą kulturę pracy . Rozrząd na łańcuchu więc jest bezobługowy.
A ten dziwięk ... poezja !
Bardzo dobra skrzynia , biegi zawsze wchodziły płynnie i bezproblemowo.
Świetny układ jezdny, nie bez przyczyny BMW jest liderem w tej kwesti.
Widocznośc poprostu dobra . Nigdy nie było kłopotów z parkowaniem czy też z ruchliwymi skrzyowaniami . jest OKI
Schowki w drzwiach oraz dwa niewielkie wyżłobienia na środku deski rozdzielczej oraz koło lewarka pozwalają wrzucić tam jakąś małą rzeczy typu telefon lub portfel.
O ile z ogrzewaniem żadnego problemu nie ma, nawet w ziemie samochód łapał temp szybko dzieki czemu nie musielismy szczekać zebami z zimna. Natomiast w upały był problem z klimą. Działała bardzo słabo mimo nowej chłodnicy klimi i osuszacza. Klima na MINUS !
Kierowca oraz pasażer z przedu mogą podróżować wygodnie , natomiast z tyłu jest dość ciasno .
Samochód do normalnej jazdy jest dbd wyciszony natomiast gdy zaczynama wkraczać na czerwone pole i kręcimy silnik do 7 tyś jest znacznie głośniej . Lecz dziwięk jest boski ! w końcu rzędowa szóstka :)
Części do BMW tanie nie są lecz z drugiej strony samochód jeżeli jest zadbany nie musimy się martić o jego awaryjność .
Kupujesz e36 ? Nie oszczędzaj na częściach. tarcze + klocki na przód wydatek rzędu 700 zł. Wymiana oleju 5W40 + filtry 350 zł Cenny elementów zawiesznie są w normie, jakieś drążki , końcówki , tuleje mieszczą się w kilkudziesięci złotych.
Majac do wydania 10-15 tyś zdecydowanie wolał bym 20 letnie BMW niż 10 letniego diesla lub małą beznzynę . Nie przychodzi mi do głowy żaden inny samochód który potrafi dać tyle radości w tej cenie.
Tym bardziej że możemy nim poszaleć jak i spokojnie jechać do teściowej z dziewczyną na obiad :P
Bolączką jest mechanizm opuszczania przednich szyb , koszt usunięcia jakieś 40 zł ale zdarza się w tych samochodach.
Ręczny trzyma słabo nie ważne ile bym go nie regulował .
i to chyba tyle
Samochód trzeba zakonserować , E36 lubi rdzewieć jeżeli ktos o to wczesniej nie zadbał , osobiście musiałem WYMIENIĆ PROGI i ją pomalować.
- zużycie paliwa dla silnika 325 i 192KM 141kW