Samochód bardzo dobrze sprawdził się w roli pierwszego samochodu jednakże nie jest to samochód idealny.
Kupiony został za 2200zł (2015r) przez co od początku wymagał wkładu finansowego, lecz moim zdaniem było warto.
M40B18 - jego typowe bolączki to niska kultura pracy, niska moc i duże spalanie. Silnik lubi klepać, nie do końca wiem czy jest to spowodowane wtryskami czy też zaworami lecz jest to norma przy tej jednostce, dzięki temu mamy dźwięk diesla w jednostce benzynowej. W samochodach z LPG lubią dodatkowo falować obroty. Mocy jest zdecydowanie za mało jak na ten samochód i napęd klasyczny lecz nie przeszkadza to w jeździe po mieście i na trasach o ile nie przekracza się 120km/h. Przy wyprzedaniu nie należy się spodziewać dość szybkiego przyspieszenia.
O skrzyni nie powiem złego słowa, biegi wchodzą prawidłowo, przełożenia odpowiednie. Jedynie drążek zmiany biegów ma tendencję do wibracji na niskich obrotach co czasem jest irytujące.
Trzyma się zakrętów bardzo dobrze i prowadzi się pewnie. Moja miała amortyzatory Monroe i sprężyny sportowe H&R, złego słowa nie mogę powiedzieć.
Pojawiają się problemy z korozją na nadkolach, błotnikach, progach, tylnym pasie i czasem na podłodze jednak od tego ostatniego mój samochód był wolny.
Prawidłowa, taka jak powinna być.
Wszystkie przełączniki są umieszczone w bardzo wygodnych miejscach dla kierującego jednak same fotele są dość niewygodne i po dłuższych trasach bolą plecy oraz czasem kolana.
Żadne inne auto którym jeździłem nie grzało tak szybko i tak mocno jak E36 lecz jak w większości tych modeli w korkach czy też podczas postoju z nawiewów leci letnie powietrze.
Samochód ten jest raczej dla 2 osób, z tyłu zmieszczą się te 3 osoby jednakże nie można mówić o jakiejkolwiek wygodzie w dłuższych trasach.
Do 100km/h jest ok, problem pojawia się przy wyższych prędkościach. Jest na prawdę głośno, przy 160km/h samochód wpada w wibracje, a już od 130 trzeba mówić dość głośno. Przyczyną jest silnik (oraz lusterka które nie są wystarczająco aerodynamiczne).
Masa części używanych w bardzo przystępnych cenach jednakże nie jest to VW i ceny w porównaniu do samochodów koncernu VAG z podobnych lat będą około 3 razy droższe.
Nie wiem co mogę powiedzieć, bo czego się spodziewać po egzemplarzu za 2000zł?
Drobne usterki sie zdarzają, głównie padają:
- elektryka szyb
- przepływka
- układ ABS
- silnik krokowy
Żadna mi się nie przydarzyła podczas ponad 2 lat użytkowania. Ważne by wymieniać wszystkie elementy eksploatacyjne na czas.
- zużycie paliwa dla silnika 318 i 113KM 83kW