Auto naprawdę godne polecenia jeśli ktoś jest młody i chce autko o sportowym zacięciu za nieduże pieniądze i interesuje się tą marką posiadam auto rok i wcale nie mam wielkiej ochoty go sprzedawać jest to mój 9 samochód i 2 bmw e36 wcześniej sedan 1.6 nie polecam... jednak silnik 1.8is to niebo a ziemia jest to tylko 1.8 a posiada 140 koni które naprawdę czuć potrafi zawstydzić wiele aut z większą pojemnością jednak do jakiegoś palenia gumy czy jakiś pseudo draftów troszkę za mało (tu polecam 2.8 silnik) jednak jest bardzo szybki rozpędza się aż do 230km/h ! fajnie się wkręca po 4,5tys. obr komplet osób nie daje dużego odczucia osłabienia auta jestem pełen podziwu dla tego silnika do tego jest bezawaryjny rozrząd na łańcuchu pozwala zaoszczędzić parę stówek. jeśli chodzi o spalanie opinia ze bmw dużo palą jest dla mnie absurdem posiadałem Audi a4 1.8 20v i tankując za 100zł bmw zrobi od 20-30km więcej moją jazdą a moc w Bmw bez wątpienia lepsza szczególnie wysokie obroty. jeśli ktoś zastanawia się czy kupić bmw e36 coupe 2.0 150km czy 1.8is to moja opinia jest taka pomimo ładniejszego dźwięku r6 reszta na plus is moc bardzo zbliżona a w wielu przypadkach lepsza niż w 2.0 czego sam osobiście doświadczyłem, na pewno mniejsze spalanie is , jeśli ktoś myśli o zagazowaniu oszczędzi ok 1000zł w is ponieważ ma tylko 4 cyl, i ogólnie tańsza w utrzymaniu będzie is mniej świec mniej oleju do silnika itp. jedynie 2.5-2.8 bym polecał jeśli ktoś chce czegoś więcej niż is szczególnie polecam 2.8 ponieważ spala nawet mniej niz 2.0 w niektórych przypadkach! a moc bez żadnego porównania. jeśli chodzi o LPG które niestety musiałem założyć po pół roku użytkowania ze względu na dosyć dalekie dojazdy do pracy jest tak sobie moc na LPG sekwencji ( koszt instalacji 2000zł) spadła trochę jakby ze 140 zrobiło się 120koni ale i tak naprawdę daje rade jednak teraz za 100zł moje bmw robi od 400-450km zależnie od stacji na której zatankuje oraz od tego w jakim % jeździłem poza miastem w długiej trasie może zrobi więcej i zawsze możemy przełączyć na benzynę i znów mamy pełną moc :) dodam też ze mój model bmw nie był kupiony po taniości o wszystko dbam jak należy jeśli ktoś kupi e36 is za 2000zł proszę się nie dziwić ze będzie jeździć jak przeciętne 1.6 i będzie pobierać litro oleju na 1000km dobry samochód nawet stary musi kosztować... jeśli chodzi o resztę rzeczy typu skrzynia biegów wykonanie wnętrza itp jak na bmw przystało wszystko w jak najlepszym prządku. 4 minusy 1 wkurzające jest sięganie po pasy bezpieczeństwa ale idzie przywyknąć 2 niska podsufitka w wersji z szyberdachem tylni pasażerowie z 190cm wzrostu mogą nie być szczególnie zadowoleni podróżowaniem 3 słaba jakość siedzeń w wersji podstawowej posiadałem takie w e36 1.6 polecam minimum welurowe siedzenia 4 bardzo słabe nagłośnienie oryginalne. jeśli chodzi o ceny cześć większość cen podobnych jak w wielu autach najdroższe są amortyzatory 300zł za sztukę jeśli chcemy porządny amortyzator reszta części w normie i jeszcze jedno jeśli chodzi o BMW "będziesz miał wydatki" to tyczy się każdego auta nie chcesz mieć wydatków zasuwaj na piechotę
super polecam jak najbardziej
perfekcyjna jak w każdym bmw którym jeździłem skrzynia to chyba jeden z największych plusów bmw
bardzo dobrze
jak to w 20letnim aucie coś tam czasem trzeba poprawić np spalone żarówki zegarów
najpoważniejszą usterką jaka miałem to przeciekający wysprzęglik który się zapowietrzył z tego powodu i nie było sprzęgła koszt nowego 80zł i płyn dla mnie śmieszne koszta jedynie szkoda że stało się to w niedziele z rana 40km od mojego domu :) jednak po zalaniu płynu sprzęgło było przez 2godz aż znów płyn wyciekł na szczęście wystarczyło to by dojechać do domu :)
- zużycie paliwa dla silnika 318 is 140KM 103kW