Ocena kierowcy - BMW Seria 3 E36 Compact

Zadowolony uzytkownik E36, 18 lat temu
Silnik 316 i 102KM 75kW
Rok produkcji 1994
BMW Seria 3 E36 Compact 316 i 102KM 75kW 1994-2000 - Oceń swoje auto
Kupilbymbym je po raz kolejny.
troche za mala moc jak na dosyc spora mase auta. Powyzej 3000 obr/min jezdzi fajnie.
Perfekcyjna zmiana biegow bez zgrztow i zaciec.
to najmocniejsza strona tego auta - no moze oprocz wygladu:). Perfekcyjne prowadzenie w zakretach, swietny uklad kierowniczy. Jedyny problem to koleiny na drodze - trzeba chwycic mocno kierownice - no ale przy oponach 205/55 ro raczej nie tylko bolaczka tego auta.
Nie mam zadnych zastrzezen. Przy parkowaniu nigdy nie zdarzylo mi sie zahaczyc o cokolwiek. Od razu ma sie wyczucie rozmiarow auta.
To wlasciwie przyklad wzorcowej, niemieckiej ergonomii. Wszystko na swoim miejscu. Mimo sporego wieku tego modelu wciaz moze on sluzyc jako wzor prawidlowego rozmieszczenia elementow sterujacych na desce.
To maly, benzynowy silnik, wiec nagrzewa sie b. szubko. W zimie po kilku minutach jazdy we wnetrzu robi sie cieplo i pokretlo temperatury trzeba ustawiac na min, bo za chwile jest b. goraco:). Podsumowujac - b.wydajne i dosyc ciche ogrzewanie.
Bez zarzutu. Duzo miejsca z przodu i mimo, ze mam ponad 1.8 m wzrostu, z pasazer za mna nie narzeka na komfort.
Jest ok.
Spalanie w trasie to okolo 7-8 litrow a w miscie b. zalezy od stylu jazdy. Auto potrafi spalic ponad 10l/100 przy jezdzie "na obrotach", ale w sumie to nie jest zly wynik. Nie jezdze do ASO. Filtry, olej itp. wymieniam sam - stosuje oryginaly, w sa w cenie zamiennikow:). Jedyne, co musialem wymianic w tym aucie to amory i silentbloki.Tu tez warto kupic oryginaly - wcale nie sa duzo drozsze od zamiennikow. Odpukac - nic sie nie psuje, wiec nie musze nic naprawiac. Ogolnie awaryjnosc bardzo zalezy od historii auta.
Wg. mnie przy zakupie kilkunastoletniego auta najwazniejszy jest jego stan techniczny, ktory bezwarunkowo trzeba sprawdzic w jakims zaprzyjaznionym/pewnym warsztacie. Jesli trafimy na dobry egzemplarz, bedzie nam sluzyl na pewno b.dlugo.
Wlasciwie to jedyny problem wystapil z prztartym kablem oswietlenia tylnego - w miejscu przejscia z nadwozia auta do klapy bagaznika.
Bez zastrzezen. Moje BMW nigdy nie odmowilo posluszenstwa - oby tak pozostalo:)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 316 i 102KM 75kW [l/100km]

8,1