: "Niezniszczalność " To słowo słyszę baaaardzo często:)
: Opisałem wyżej
Moją "trójeczką" cieszę się już szesnaście lat. Była szanowana bardziej i czasem ciut mniej, co nie zmienia faktu że jest to bardzo dopracowana i udana konstrukcja. Czasem śmieję się że "najbardziej zużyty jest tylko korek wlewu paliwa" ;)
Od połowy roku jest już na zasłużonej emeryturze, lecz w dalszym ciągu jest całkowicie sprawna a sporadyczne wyjazdy potrafią zaskoczyć kierowców niejednego "młodszego" samochodu. Takich samochodów już nie będzie...
Standardowa obsługa: olej,filtry rozrząd czasem uszczelniacz i po 29 latach dalej generuje wystarczającą moc
Wymiana uszczelniaczy , oleju i czasem w chłodniejsze dni zanim się rozgrzeje potrzebuje wolniejszej zmiany z "jedynki" na "dwójkę". Po prawie 400tyś km chyba można to zrozumieć :)
Prosty,precyzyjny,tani w standardowych naprawach eksploatacyjnych oraz mało podatny na uszkodzenia. Wersja M technik z racji obniżenia ciut lepiej się prowadzi.
Zabezpieczenie antykorozyjne jest bardzo dobre. Po ok 20latach zaczęła trochę pracować karoseria i pojawiły się ogniska korozji,jednak wcześnie zabezpieczone nie stanowią większego problemu.
Spore szyby wokoło to w rzeczywistości zredukowanie "martwego pola" do minimum oraz wielka ulga dla "okularników" zwłaszcza nocą.
Wszystko jest pod ręką. Nachylenie deski w stronę kierowcy powoduje swego rodzaju poczucie kontroli i bezpieczeństwa.
W tym modelu nigdy nie było z tym najmniejszego problemu. Bezstopniowa i nieograniczona swoboda rozkładu nawiewu i wręcz "piekielne" grzanie w zimie
Jak na taki mały samochód uważam że z przodu jest w miarę OK natomiast z tyłu jest już ciut przyciasno, zwłaszcza osobom wyższym.
W tym temacie jest tyle opinii ilu użytkowników.Osobiście uważam że można by go jeszcze odrobinę wyciszyć
Rewelacja! Części eksploatacyjne dobrych firm są stosunkowo tanie i wystarczają na długie przebiegi na naszych "dziurach"
Pokuszę się o stwierdzenie że był to najlepszy zakup samochodu w moim życiu.
Szczerze mówiąc nie pamiętam co się popsuło z drobiazgów... Chyba tylko gałka zmiany biegów pękła i zsuwała się z drążka do momentu zakupu nowej:)
Takowe wystąpiły trzy a mianowicie: skończyły się szczotki w pompie paliwa (dało się dojechać do domu) skończyły się szczotki w alternatorze(wymiana zapasowego regulatora na stacji benzynowej w ok 30min). Pękł plastikowy kruciec chłodnicy (z mojej winy-zbyt mocno dokręciłem opaskę)
- zużycie paliwa dla silnika 316 i 100KM 74kW