Ocena kierowcy - BMW Seria 1 F20-F21 Hatchback 5d

Sebastian., 10 lat temu
Silnik 120d 184KM 135kW
Rok produkcji 2013
BMW Seria 1 F20-F21 Hatchback 5d 120d 184KM 135kW 2011-2015 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : połączenie automatu z 184 konnym silnikiem daje piękną radość - do setki faktycznie w 7 sekund.
Poprzednio BMW116I ,bardzo dobry,ale ten model to już inna bajka.widać że w BMW przemyśleli i poprawili wszystko.Krótko - Rewelacja
To mój pierwszy Diesel - pozytywnie Zaskoczony -fakt ,że samochód praktycznie nowy ale zimą spokojna praca silnika,"warczenie" poranne (zima) prawie niesłyszalne.Szukałem modelu 120D,-184KM- i to był idealny wybór -stosunek mocy do masy -dający radość z jazdy.
Jak przetestowałem 8 biegowy automat firmy ZF,wiedziałem ze nic innego nie chcę,Super skrzynia,pięknie ciągnie,wręcz niebezpieczna,aż za szybka!,szczególnie przy załączeniu trybu sport.Polecam.
Zakupiłem z systemem Servotronic,przy każdej prędkości działa tak jak powinien.Zawieszenie i trzymanie się drogi na 5 plus.Zima mu niestraszna mimo napędu na tył.Przejazd ,jeśli ktoś zna,przez drogę od Inowłodzia do Spały,najlepiej nocą ;-) niczym małe Monte Carlo...
Bez zastrzeżeń.Czujniki i nie ma problemu,bez zarzutu.
Miejsca nieco więcej niż w modelu poprzednim,lecz oczywiście jest to mały kompakt,więc nie oczekiwałem salonki.Szkoda ze zaoszczędzono na wielkości foteli.Przydałyby się dłuższe siedziska dla większej wygody,szczególnie przy dłuższych trasach.
zimą bez zarzutu.Nie mam uwag.
Kierowca ciekawie zabudowany,wszystko skierowane do prowadzącego,wnętrze- podobne do wielu modeli BMW,oprogramowanie w języku polskim,z wytłumaczeniem co robimy źle.To taki fajny standard w wielu modelach BMW
Silnik nieco gorzej wyciszony niż w BMW 3 ale po dłuższej jeździe nie mogę nic złego powiedzieć.
Koszty utrzymania to paliwo i ubezpieczenie.Nie narzekam.Dalej ,zobaczymy.Spalanie pomiędzy 5 a 6 litrów,nie więcej.
Daje 5.Nie każdemu się ten model podoba ale jak już wsiądziesz,nie chcesz wysiąść.Dlatego stosunek jakości do ceny akceptowalny
brak.Oczywiście strach jest bo opinie są różne o tym silniku,ale liczę, iż gwarancja pozwoli spać spokojnie.
brak.Na 14000 km nic się nie dzieje.

On - zużycie paliwa dla silnika 120d 184KM 135kW [l/100km]

5,4