Ocena kierowcy - BMW Seria 1 E81/E87 Hatchback 5d E87
164 tys. km
Okres użytkowania:
4 lata
Przeniesienie napędu
Po niemal 4 latach użytkowania tego auta (wiek 8-12 lat) moja ocena jest bardzo pozytywna i jestem zadowolony z zakupu. W tym czasie nie wystąpiły żadne poważne usterki, a wizyty w warsztacie to rzadkość. Jedynkę prowadzi się przyjemnie i komfortowo. Jeśli chodzi o minusy to dla mnie jednak spalanie (silnik 2.0 benzyna) oraz ograniczona widoczność z pozycji kierowcy.
Silnik 2.0 benzyna spisuje się bardzo dobrze i jest bezawaryjny. Minusem może być jednak zbyt duże spalanie (ok. 10-11 l w mieście).
Skrzynia nie sprawia niemal żadnych problemów, chodzi lekko i płynnie. Sporadycznie bywa delikatny problem z wrzuceniem pierwszego biegu (trzeba puścić i ponownie wcisnąć sprzęgło).
Auto prowadzi się znakomicie i rewelacyjnie trzyma się drogi.
Karoseria w 12-letnim aucie wciąż prezentuje się bardzo ładnie, brak oznak rdzy.
Jeden z bardzo nielicznych minusów jak dla mnie. Widoczność jest mocno ograniczona w porównaniu do innych aut, którymi miałem okazję jeździć.
Moim zdaniem wszystko jest na swoim miejscu i dobrze rozplanowane. Z auta korzysta się bardzo komfortowo.
Oba układy wciąż działają bardzo sprawnie i wydajnie, nie występowały z nimi żadne problemy.
Jak na kompaktowe auto nie ma co oczekiwać znacznych przestrzeni, ale myślę, że miejsca dla pasażerów i w bagażniku mogłoby być trochę więcej.
Subiektywnie oceniam, że wyciszenie jest na poziomie dobrym lub dobrym+. Przy prędkości ok. 130 km/h hałas jest wyraźnie słyszalny.
Auto w zasadzie bezawaryjne, więc koszty napraw są na średnim poziomie.
BMW 1 kosztuje więcej niż porównywalne auta innych marek, ale otrzymujemy w zamian produkt naprawdę wysokiej jakości.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 118i 143KM 105kW