: Silnik znany i lubiany. Zdecydowana przewaga pozytywnych opinii na rynku jest potwierdzana przez mój egzemplarz.
Układ hamulcowy
: Poważna usterka powstrzymała mnie przed dalszym korzystaniem z auta - z tego powodu decyzja o sprzedaży.
Auto jest fajnym wejściem w segment aut quasi-sportowych. Kupiłem je od razu po otrzymaniu prawa jazdy . Według mnie strzał w dziesiątkę dla młodego kierowcy - idealne połączenie między zwykłym kompaktem a spełnieniem marzeń o aucie ze sportowym charakterem. Sprzedałem z powodu poważnej usterki - czytaj dalej :).
Ciągnie i od dołu i po załączeniu turbiny. Mechanicy znają jednostkę, części łatwo dostępne. Bardzo dobrze współpracuje z LPG.
Biegi, mimo przebiegu, wchodzą pewnie. Brak negatywnych odczuć podczas ruszania pod górkę. Przy wyższych prędkościach może przeszkadzać krótkie przełożenie ostatniego (piątego) biegu.
Po prostu poprawnie. Dla mnie ciut zbyt twardo zestrojone - ale to subiektywna opinia.
Brak 1 gwiazdki przez korozję błotników przednich - przypadłość modeli audi w tamtych latach. Ogólnie poprawnie. Mimo 18 lat na drogach, podwozie bez konserwacji daje radę.
Przód i boki - fenomenalnie. Jednakże do tyłu - mała tylna szyba i grube słupki sprawiają, że cofanie jest wyzwaniem. Z drugiej strony - czego się spodziewać po aucie tej klasy?
Poprawnie. Odczucia haptyczne i akustyczne w porządku - czuć ciut lepszą jakość wykonania niż "norma".
Szybko się grzeje, szybko chłodzi. Szyby nie parują. Podgrzewane fotele nie zawodzą.
Jeśli z przodu dorośli, z tyłu tylko dzieci - jeśli wyobrażasz sobie inaczej, będziesz rozczarowany. Stosunkowo duży bagażnik na +.
Tylko 3 gwiazdki - przy jeździe powyżej 120 km/h bardziej słychać szum powietrza i koła niż silnik. Ładnie mruczy na niskich obrotach mimo fabrycznego układu wydechowego.
Przez 1,5 roku i przejechaniu 15 000 km od przebiegu od 245 000 do 260 000 tylko eksploatacja - olej, filtry, hamulce.
Kupiłem w 2017 za 12 000. Były to dobrze wydane pieniądze, takiego samochodu potrzebowałem.
Brak usterek drobnych.
Sprzedałem, bo po przejechaniu 15 000 km okazało się, że poprzedni właściciel podkleił plastelinę pod kontrolki na zegarach - okazało się, że mam choinkę. Doszedłem do tego po zdiagnozowaniu problemu z hamulcami, który się pojawił nagle - auto hamowało tylko w 50% przypadków poprawnie. Raz hamowało na 10% możliwości, raz na 100%. Mechanicy rozkładali ręce. Z tego powodu sprzedałem dalej oczywiście z kompletem informacji dla nowego właściciela.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 T 180KM 132kW