Ocena kierowcy - Audi Q5 II SUV Facelifting

Rok produkcji 2020
Audi Q5 II SUV Facelifting 2.0 35 TDI 163KM 120kW od 2020 - Oceń swoje auto
Inne : Ciszaaaaaaa i komfort
Układ elektryczny : Klimatronik - ale już zapominam - zrobione
Świetny samochód, mój jeszcze bez dotykowego ekranu z pokrętłem obok dźwigni zmiany biegów(ituicyjna obsługa bez odrywania wzroku.....), prowadzi się doskonale świetnie wyciszony , może nie wyścigówka ale 8,8 s do setki nie jest tragedią, a teraz łyżka dziegciu- zwłoka przy ruszaniu ..... tzw "lag" przy nastawie D - duża zwłoka , przy S zdecydowanie lepiej , niby ochrona skrzyni biegów ale w tej klasie nie powinno mieć miejsca a modyfikacji oprogramowania brak (ale to i w Q7)
Niby 163km a spokojnie daje rady z prawie 1,9tony samochodem, wielkiej różnicy między 40TDI nie ma.. wysoka kultura pracy, 380NM robi robotę a 8,8 do setki- nieźle no i spalanie - 6,4/100 (na dystansie 16tyśkm)
Doskonale , niezauważalnie zmienia biegi, było by 5* żeby nie ta zwłoka przy ruszaniu (trzeba z tym żyć), łopatki przy kierownicy czasami się przydają
Zdecydowany byłem na Q3 Sportback -dla mnie b.ładna linia nadwozia no i dla rodziny 2+1 wystarczający, ale podczas jazdy testowej to przepaść między Q5 . Jeździłem Passatem B8 który był super stabilny , bezpieczny , ale twardy a Q5 stabilny i wysoce komfortowy, dobrze tłumi nierówności , nic nie dobija , w prowadzeniu bardzo bezpieczny, na pofałdowaniach autostradowych widać różnicę rozstawu osi Q3 do Q5 , zaledwie ok13cm a ....... Polecam porównać , przekonać się samemu o czym piszę Doskonały skręt, łatwy w manewrowaniu mimo gabarytów
Jak to ktoś powiedział, dziadkowóz, ale w środku nic nie trzeszczy, nie skrzypi mimo że można znaleźć twarde plastiki Do samochodu w komplecie belki na relingi z kluczem dynamom, oraz siatka między kufrem a tylnymi siedzeniami (możliwość załadunku pod dach)
Siedzi się trochę wyżej , widoczność ok
Byłem przyzwyczajony do Passata B6, B7, B8...... Tam było poukładane perfekcyjnie , tutaj trochę otwory na kubki zbyt blisko podłokietnika , miejsce na telefon jedynie w schowku pod podłokietnikiem, wielki plus za pokrętło na tunelu środkowym które obsługuje się intuicyjnie(w najnowszym już tylko dotyk na ekranie centralnym) Android Auto- czytaj navi z telefonu rewelacja(dotyczy utrudnień w ruchu) , lepsze niż navi fabryczne , wybieranie głosowe bez zarzutu Bezkluczykowy dostęp , oświetlenie LED, klapa tylna otwierana ruchem stopy (kiedy oby dwie ręce zajęte zakupami rewelacja).....
Trójstrefowa klimatyzacja- bez uwag, działa szybko Podgrzewane fotele -ok
Z przodu dużo miejsca , regulowany podłokietnik , z tyłu jest w porównaniu z Passatem zdecydowanie mniej miejsca ale wygodniej się siedzi , miejsca wystarczająco Można przewozić długie przedmioty np narty Nawet w podstawowej wersji nagłośnienie niezłe chociaż mogło by być B&O i wtedy jest audiofilsko. Samochód z wyprzedaży-nie ma co grymasić
Rozmowa przy 140km/h bez podnoszenia głosu, suuuper
Prawie 2tony a samochód spala tyle co Toyota Yaris Jadę na pierwszy przegląd ....... Zobaczymy...... Tanio podobno nie jest ale podobnie do VW
Samochód kupiony z wyprzedaży rocznika przełom 2020/2021 w momencie zmiany kratki wlotu powietrza i zamontowaniu całkowicie dotykowego ekranu( cieszę się że u mnie jeszcze po staremu) -za ok 147tyś - dla mnie rewelacja , a że brak 4x4(warto) i nagłośnienia B&O , cóż ....... da się z tym żyć ,
Przy 12tyś wymiana sterownika temperatury kabiny -wymienione po trzeciej wizycie w serwisie ( daje 4 * a powinni dostać mniej ale chociaż miałem możliwość przetestować inne modele)
Póki co - jest OK

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 35 TDI 163KM 120kW [l/100km]