Ocena kierowcy - Audi Q5 I SUV

Silnik 2.0 TDI 170KM 125kW
Rok produkcji 2010
Okres użytkowania: 1 rok
Audi Q5 I SUV 2.0 TDI 170KM 125kW 2008-2012 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : quattro jest rewelacyjne, zimą na śniegu, błocie pośniegowym czy nawet lodzie nie do pobicia :)
Dobrze wykonane wozidło, cena podstawowa w porównaniu do innych producentów akceptowalna, natomiast dodatki wg mnie są za drogie np 6 tys za dach panoramiczny czy 10 tys za skórę.
Kultura pracy i elastyczność bez uwag. Mam zmienione oprogramowanie za pośrednictwem dealera - można je było zrobić po przejechaniu 5 tys. Silnik ma 204 KM i 436 Nm - oczywiście lepszym rozwiązaniem jest kupno z silnikiem 3.0 ale różnica w cenie przy tym samym wyposażeniu to 50 tys! paranoja.
S-tronik podobno się psuje, nie pasuje mi też automat, taki człowiek jakiś nie potrzebny się czuje, poza tym to jest auto 4x4 zatem na manualu po śniegu jest fan - nie ma zastrzeżeń do 6-biegowego manuala.
Letnie mam na 18 czyli profil opony 60 a zimowe na 17 czyli profil 65 - wydaje mi się że przez to auto jest komfortowe i dobrze tłumi nierówności, poprzednik pisał że ma 19 zatem profil opony ma 55 - wg mnie to za mało na polskie drogi i dlatego odczuwa dyskomfort.
Bez uwag, siedzi się wystarczająco wysoko jak to w SUVie, tylna szyba faktycznie szybko się brudzi.
Bez uwag, w końcu to klasa premium, wszystko na swoim miejscu - faktycznie brak kontrolki włączonych świateł - jak mam na AUTO to tylko po podświetlonych guzikach na radiu poznaję czy jadę na xenonach czy jak nie są podświetlkone tzn że jade tylko na LEDach.
Bez uwag, nie mam jak kolega piszący poprzednią opinię wentylacji foteli tylko samo podgrzewanie zatem jak włączę to grzeje jak wyłączę to nie grzeje :)
Przód bez uwag - mam dość daleko odsunięty fotel kierowcy zatem tył mogło by być ciut więcej miejsca - auto ma 4.6 metra - jak by miał 4.8 było by wtedy super.
Bez uwag, zarówno silnik jak i zawieszenie oraz hałas powietrza są na dobrym poziomie, na autostradzie przy 180 km/h normalnie bez podniesionego głosu można rozmawiać.
Spalanie jest OK - ok 9L w mieście, 7L w trasie - mam ciężką nogę :) cudów nie ma to duże, ciężkie auto. Przeglądów jeszcze nie miałem bo mam albo 30 tys albo 2 lata. Napraw zadnych nie było - odpukać.
j.w.
Bez uwag, żadnych problemów póki co - odpukać.
j.w.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI 170KM 125kW [l/100km]