Samochód kompletnie nie jest wart swojej ceny. Źle się prowadzi, połączenie małego doładowanego silnika z DSG może i jest dobre, ale w Golfie. Bardzo się zawiodłem.
Zupełna żenada. Z przebiegiem 85000 spokojnej jazdy miasto-trasa (głównie moja mama) samochód zaczął zżerać litr oleju na około 1000 km. Mocy może i ma wystarczająco, ale kopci i wyje jak silnik sprzed 20 lat. I to przy bardzo spokojnej jeździe.
To zdecydowanie najgorszy punkt tego samochodu. Jeździłem Q5 z manualem i jest nieco lepiej. Automat gubi się, zwłaszcza między 2. i 3. biegiem, przy dojeżdżaniu do świateł albo zbiera się z niskich obrotów jak skuter, albo po wdepnięciu pedału gazu w podłogę wyrywa do przodu jak nienormalny. Zmiana biegu jest szybka, ale z szarpnięciem. Przy 60 000 zapaliła się kontrolka temperatury oleju w skrzyni, okazało się że jest do wymiany.
Adaptacyjny układ kierowniczy w moim odczuciu działa dwuetapowo. Albo jest wspomaganie, albo go nie ma. To bardzo nieprzyjemne, ze względu na to, że jadąc spokojnie, jesteśmy przyzwyczajeni do delikatnych ruchów kierownicą, a gdy wchodzimy w zakręt z większą prędkością, staje się twardy jak kamień. Dobrze, że chociaż zawieszenie jest dobrze zestrojone. Ani za twardo, ani za miękko.
Bez zarzutów. Duże lusterka, wyraźnie widoczna maska z pozycji kierowcy
Wygodnie na przednich siedzeniach. Dość szeroka możliwość regulacji.
Nie wiem dlaczego, ale podczas deszczu lub w zimne dni niemalże zawsze parują szyby w tym samochodzie. Praktycznie cały czas trzeba jeździć z włączoną klimatyzacją.
Z tyłu tak sobie. Z przodu dużo miejsca.
Nie jest super, ale jest ok.
Jak mówiłem wcześniej- litr oleju (60zł) na 1000 km. Należy doliczyć do spalania, które w mieście i z automatem może spokojnie przekroczyć 14 litrów.
Masakra. Co tu więcej pisać - nie spodziewałem się, że samochód po przejechaniu 80 000 tak będzie się zachowywał. Nie polecam i już.
z drobnych rzeczy - czujnik obecności pasażera - zepsuł się i cały czas piszczało, pozostało odpiąć kabel i zapętlić go, gdyż wymiana czujnika to koszt o dużo za duży jak na gadżet który tylko denerwuje.
Wymiana czujnika temperatury w skrzyni biegów. Ostatnio silnik zaczął brać bardzo dużo oleju, nie wiem co jest tego przyczyną, dlatego nie daję "źle"
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 TFSI 211KM 155kW