Ocena kierowcy - Audi A8 D2 Sedan

Silnik 4.2 300KM 221kW
Rok produkcji 1998
Okres użytkowania: 1 rok
Audi A8 D2 Sedan 4.2 300KM 221kW 1994-1998 - Oceń swoje auto
Inne : Mialem wczesniej lexusa ls 400 4l v8 40v 285kmbardzo solidne auto ale Audi jest mocniejsze szybsze mniej pal bo maxymalnie z obrotami na polu czerwonym jakies 20-22l/100km w miescie trasa jakies 8.5-9 do przepisowych 130 ale tak nikt tym nie jezdzi bo mozna zasnac za kierownica, a to niebazpieczne 160 do 180 jakies 11-11.5 moze 12l/100, lex w miescie pole zadko czerwone 30-35l/100 a trasa podobnie jak audi plus 0.5 Audi jest z aluminium wiec jest lrzejsze, o duzo bardziej niz lex nie mowiac o sportowym zacieciu i napedzie Quatro, wady w porownaniu do lexa to jest troszke glosniej,audio jest slabsze,silnik nie ma takiego dzwieku, brak dreszczy, czesciej sa drobne problemy z pierdolkami, takimi jak kierownica skrzypi jak sie sklada, silnik ma wycieki , lex jest solidniejszy w wykonczeniu i drobiazgach a Audi -....super samochod, rodzinka potwierda wygodne zwinne szybkie pakowne,bla bla bla super.Polecam jesli ktos jest wysoki i mysli o A6 to A8 jest lepsze mialem kombi bylo rewelacyjne ale A8 jest lepsze...PS jak czytalem spalanie A8 w roznych cyklach to tylko usmiech pojawial sie na mojej twarzy ktos pisal 12.5 w miescie jak na spokojnie sie jezdzi- lex na spokojnie bral 20 wiec bylem przygotowany to przeciez limuzyna ale to prawda nie wiem jak niemcy to zrobili ale to prawda, mialem 2.5 TDI z chipem i Vento 2.0 i palily identycznie- podziwiam a niedowiarkom polecam zatankowac pod korek pojezdzic, nie trzeba wylancac ogrz/klimy/ ani swiatel i po 100 na cpn dolac i prawda sama wyjdzie mi srednio bierze 13l ale robie bardzo krutkie odcinki a na trasie dostaje w ...pe, 3majcie sie koledzy.
Inne : pompa paliwa powinna wytrzymac 150.000 km wytrzymala 190.000km
Układ hamulcowy : przy tip tronik dzwignie przy zaciskach blokuja sie od nieurzywania
Układ elektryczny : lusterka czesto problemy ze skladaniem i rozkladaniem trzeba konserwowac i dbac o to
moze to nie veyron ale to naprawde solidna niemiecka robota, gdzie odnajdziesz harmonie ducha spokoj i adrenaline,
Mam V8 4,2 wiec chodzi jak zegarek, taka konstrukcja, mogli w Audi zrobic leprzy dzwiek i np dwie rury, ale moze nie o to chodzi zeby bylo jak inne auta w tej klasie...?po naprawde nie wielkich modyfilkacjach 6.2 do 100 15 do 200 potem lepiej nie sprawdzac licznika, bez ogranicznika jedzie jak "wsciekniety" a glowy odrywaja sie od zaglowka przy 270 moze przesadam. ale czuc przyspieszenie grobo po 250km/hproste rozwiazania, wszedzie dostep, super silnik/ choc mazy mi sie FSI lub z S8,
Bardzo dobra(tip tronic)rewelka i pracuje bez zarzotow, ale nie dawajcie wymieniac oleju i filtra pseudo fachowca, bo potem szarpie i czasem dziala z opuznieniem, olej tez nie leprzy i nie "ciut"gorszy tylko ten co ma byc filtr tez oryginal to bardzo bardzo wazne!!np filtr dobrej firmy man lub bosh wyglada identycznie a np na gardzieli ssacej brakuje tylko 3mm i juz problem...To super mechanizm ale nie znosi doswiadczen.
Ktos kiedys powiedzial "jedyna wada tego ukladu to to ze jast tak doskonaly ze nie przysparza emozji z jazdy, mysle ze jest tu jakis sens ale ten kto to powiedzial jechal za wolno albo po suchym, nie spotkalem leprzego ukladu, zblizony byl w subaru,ale nie wybieral tak nierownosci i nie byl tak komfortowy w stosunku do jazdy szybkiej,poza tym to dwie rozne klasy wiec nie ma co porownywac, mesio ofszem mekszy ale zakrety lipa, a BMW z dozymi silnikami zbyt podsterowne jak dlamnie choc nie jeden bedzie sie upieral ze nie.
do przodu i na boki i co wazne slopki sa w idealny miejscu- super jak na tarasie widekowym do tego fotel i kierownica pelen zakres regulacji a do tylu coz jak znasz swoje autko to i scania cofniesz do koperty a tu jest parktronik wiec spoko,na lusterka dziecinnie proste wystarczy znac obrys auta
wszystko tam gdzie ma byc, a jak ktos mial audi juz wczesniej to z zamknietymi oczami, mowia ze jest bez duszne, a ja twierdze ze ma czarna dusze i dobrze mu z tym. Sa leprze samochody ale nie w tej cenie roku i wyposazeniu....
tak jak ma byc!!!
luz luz jeszcze raz luz ale nie na tyle zeby nie moc trzymac zonki za kolanko, tyle ile potrzeba plus pare cm zapasu jakby sie przytylo od tego komfortu i rozleniwienia.
Tu krutko drugi, co do wyciszenia samochod na swiecie pierwszy to lexus.
Najwieksze zaskoczenie, i wszelkie prawa fizyki nie maja tu zastosowania.....nie spodziewalem sie tego rewelka ( normalna jazda nie gasze auta na swiatlach)13 w miescie z klima i wszystkim co tam jest, a 16 -18 gazu to jak cors 1.4 bo gaz to half price:-),A przeciwnikom gazu w samochodzie mowie macie racje absolutnie bo kto jezdzi taka furo za 50% ceny paliwa? niszczy silnik? zatankujcie auto w rybniku albo w katowicach.moje ma 190000 a ide o zaklad ze dobije do 700000...niebespieczne, benzyna bardziej,
zyjemy w czasach gdzie golf jest drozszy od passata a a6 tdi prawie drozsze od A8 a to nie jest podobna pulka samochodow wiec jak masz odlozone na A4 lub A6 to sie nie spiesz i kup chocby na sprobowanie, zawsze jak bedziesz stary z zaniskim cisnieniem przypomnisz sobie i zaraz poczujesz sie lepiej.Czasem widze te auta w takiej cenie ze z checia kupil bym drugie, bo za to co dostajemy za ta cene......? polecam
gdyby nie nieskladajace sie prawe lusterko calkiem do szyby(a wkurza mnie to) byla by ocena doskonale.
odpukac w niemalowane ale sa takowe?napiszcie bede uwazal.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 4.2 300KM 221kW [l/100km]

14,3