Ocena kierowcy - Audi A8 D2 Sedan

Rok produkcji 1998
Okres użytkowania: 1 rok
Audi A8 D2 Sedan 3.7 quattro 230KM 169kW 1995-1998 - Oceń swoje auto
Karoseria : Sztywność karoserii
Auto jak przystało na klasę wyższą - segment F - jest na wysokim poziomie. Ogólnie oceniam na 5.
V8 w Audi jest genialne, piękna aksamitna praca, ciągnie od samego dołu, genialny dźwięk, kosmiczne spalanie :)
skrzynia - praktycznie nie czuć zmiany przełożeń, a jedyną denerwującą sprawą jest ciągłe dążenie skrzyni do jak najniższej prędkości obrotowej i trzeba pamiętać o częstej wymianie nie taniego niestety oleju i filtra
Sztywne nadwozie, zawieszenie idealnie tłumi wszystko co napotka na swojej drodze :)
Wszystko wewnątrz jest na swoim miejscu, moja wersja posiada pełne możliwe wyposażenie, ciekawostką są tylne boczne airbagi, a brak kurtyn przednich (??)
Wydajne ogrzewanie i klima, dużo nawiewów przede wszystkim w tylnej części auta
Mega dużo przestrzeni na każdym miejscu
Wewnątrz panuje miła cisza, szczególnie dobre wyciszenie od strony pracy kół i zawieszenia
Nie udało mi się zejść poniżej 10 ltr/100km przy mega spokojnej jeździe na trasie (100km/h, płasko, równo, obroty na poziomie 1800 rpm), natomiast udało mi sie utrzymać średnie spalanie w mieście (Kraków) na krótkich odcinkach, odpalając auto kilkanaście razy dziennie na poziomie 30 ltr... Minimum w mieście to 22 ltr.
Jakość, wyposażenie, prestiż przy cenach A8 w tej chwili jest więcej niż zadowalająca, choć niektórzy przesadzają z cenami wywoławczymi :) Auto godne polecenia każdemu kogo nie przeraża gigantyczne spalanie.
Według mnie trochę opornie pracują wszystkie szyby, za wolno, niezbyt cicho.
Nie mam żadnych problemów jeżeli chodzi o eksploatację, nie zdarzyła sie żadna niemiła przygoda.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 3.7 quattro 230KM 169kW [l/100km]

17,3