Ocena kierowcy - Audi A6 C8 Allroad

Rok produkcji 2019
Okres użytkowania: 1 rok
Audi A6 C8 Allroad 3.0 55 TDI 349KM 257kW 2019-2020 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Przeniesienie napędu : Pyszna trakcja zwłaszcza że skrętną tylną osią. To jest super.
C8 okazała się ... downgrade'owaną C7ką. Jeździłem wcześniej A6 C7 Allroad 3.0TFSI (310KM) z 2013 oraz poliftową C7 3.0TDI 320KM z 2016r. Obie były lepsze od aktualnego modelu pod względem odczuć i przyjemności jazdy i użytkowania.
Niby 349KM a "wykastrowane" programowo na niskich obrotach, tak że nic z tego nie czuć :/ Nota bene C7-kę też mi w pewnym momencie na akcji serwisowej przeprogramowali (pod pretekstem obniżki emisji) I zmulili nieprzyzwoicie.
Ok. Bez zarzutu. Płynnie, szybko. Nic więcej nie trzeba.
Quattro już mnie kilka razy uratowało. Tu też jest idealnie pod tym względem.
Ładna linia. A dalej... Brzydki grill choć w Allroadzie i tak ciut ładniejszy niż w podstawowych wersjach. Poprzedni w C7 był dziełem sztuki a tu plastik, paskudnie wklejone lidary. Koszmarny bubel czyli brak rur wydechowych !!!!@@!@ W środku... niby nowocześnie ale po jakimś czasie denerwują te kolorki, te idiotyczne gzymsiki, te chromowane pierdółki pod chiński gust. Wolałbym ewolucję majestatycznego stylu C7.
Dotykowe sterowanie zawieszeniem - zbrodnia. Regulacje klimy, koszmar. Helga z interfejsu głosowego - durna i głucha. No i.... brak schowka na okulary !!@!!!
Przód- idealnie. Z tyłu przy moim wzroście 190 cm za krótkie I za niskie siedzisko, zbyt pionowa kanapa.
Drugie, nie ma co kryć. Ale w granicach przyzwoitości w tej klasie.
Tylko przyzwoicie jak napisałem.
Na razie ok.
Ufff. Na razie także nic poza.... softwarowym błędem ogrzewania postojowego W ŚRODKU ZIMY. Skasowali komunikat i działa. Ale na serwis trzeba było czekać chyba z 10 dni.

On - zużycie paliwa dla silnika 3.0 55 TDI 349KM 257kW [l/100km]

8,7