Ocena kierowcy - Audi A6 C6 Limousine

hubi_beerb, 7 lat temu
Silnik 3.2 V6 FSI 255KM 188kW
Rok produkcji 2008
Audi A6 C6 Limousine 3.2 V6 FSI 255KM 188kW 2004-2008 - Oceń swoje auto
Super auto dla tych którzy czerpią radość z jazdy samochodem. Świetne prowadzenie dziki napędowi quattro i doskonały silnik sprzężony z fajnym automatem to recepta na uśmiech podczas jazdy. Wysoka jakość wykonania i cała masa bajerów uprzyjemniających podróż, a także przestronne, dobrze urządzone wnętrze korzystnie wpływa na komfort jazdy. Kto liczy przede wszystkim na komfort jazdy, może czuć się zawiedziony nieco twardszym zawieszeniem i gangiem silnika dobywającym się spod maski. Zawiedzeni z pewnością nie będą Ci, którzy lubią dobrze czuć drogę i dla których liczy się precyzja prowadzenia przy akompaniamencie basowo brzmiącej V6tki, lubiącej również wysokie obroty. Wystarczy tylko wdepnąć pedał w podłogę, aby poczuć się jak w samochodzie sportowym. Osobiście baaardzo przypadł mi do gustu ten samochód, aż pójdę się chyba przejechać ;)
Silnik mocny, ciągnie super od samego dołu, brzmiąc przy tym basowo i przyjemnie, a prawdziwy pazur pokazuje na wysokich obrotach. Idealnie pasuje do tego auta, które mając taki silnik wydaje się lekkie i zawsze gotowe do skoku.
Bezproblemowo zmienia biegi, robi to gładko, szybko i przyjemnie. Dobra reakcja na kick down dopełnia całości. Pamiętajcie tylko o wymianie oleju co 80.000 km!
Nie miałem auta, które by lepiej się prowadziło. Napęd quattro daje niesamowitą pewność i trakcję, układ kierowniczy jest precyzyjny i ma progresywne wspomaganie. Mój egzemplarz ma koła 18' i niskoprofilowe opony. Mam w nim wrażenie, że jest przyklejony do drogi. Wrażenie potęguje się wraz ze wzrostem prędkości.
Raczej sportowo zestrojone zawieszenie, a do tego duże felgi w moim egzemplarzu powodują, że wyraźnie czuć ubytki w nawierzchni, choć nie są one przesadnie dokuczliwe. Z pewnością można znaleźć samochody, które lepiej izolują od drogi, za to w tym samochodzie postawiono na fantastyczne czucie drogi zamiast odizolowanie od niej.
Wszystko super poza MMI. Np. wprowadzanie celu do nawigacji to czynność na którą należy zarezerwować dłuższą chwilę. Trzeba pamiętać że ten system ma już swoje lata i interfejs jest nieco przestarzały, za to możliwości ustawień - całkiem imponujące.
Bez uwag.
Dla 4 osób miejsca jest wystarczająco dużo. 5 pasażer psuje komfort jazdy zarówno sobie jak i współtowarzyszom z tylnej kanapy.
Jetta 1.4 tsi była pewnie odrobinę cichsza, ale absolutnie nie można narzekać na dochodzące do nas dźwięki bardzo udanej pod względem akustycznym v6-tki.
No cóż, spalanie w miejskich korkach zimową porą (trzeba dodać że na krótkich odcinkach) dobija do 17l/100 km. Za to w trasie, z pełnym obciążeniem i normalną jazdą pozwalającą pocieszyć się od czasu do czasu z mocnego silnika, samochód spalił ok. 10 litrów.
Biorąc pod uwagę, że za niecałe 50 tyś. złotych mogę się cieszyć z jazdy samochodem tej klasy, to nawet wysokie spalanie nie jest w stanie zniweczyć mojego zadowolenia z zakupu tego auta.
Puki co bez żadnych zastrzeżeń. U poprzedniego właściciela, który auto miał od nowości też nie szwankował.
Puki co nie zdarzyły się. Warto mieć jednak na względzie opisywane w internecie problemy z łańcuchem rozrządu. Warto częściej wymieniać olej w silniku (co 10-15tyś.km), daje to szansę na dłuższą bezproblemową eksploatację.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 3.2 V6 FSI 255KM 188kW [l/100km]

11,7