Auto jest piękne i przestronne. To w zasadzie tyle. Samochód kupiony jako używany, ale z pewnego źródła. Kupiłem auto od krewnego, który użytkował to auto od nowości. Wiedziałem wszystko o historii napraw, więc byłem w miarę zorientowany. Niestety tylko w miarę. Zdecydowałem sie na ten silnik, bo miał dobre opinie. Okazało się, że w stosunku do starego 2.4 jest beznadziejny. Ale od początku- Zachowałem sie jak amator, bo zachwyciłem się kulturą pracy silnika V6 ( jak w każdym V6), poteżnym wnętrzem i gigantycznym bagażnikiem. Oprócz tego- świetnie wykonana deska rozdzielcza i niezłe wyposażenie. Później przyszło ochłodzenie. najpierw wysiadł nastawnik rozrządu( chyba dobrze piszę) niby auto ma łańcuch, a naprawa ponad 8 tys z wymiana łańcucha. Później pompa ABS, z resztą kilkukrotnie. Za każdym razem prawie 1 tys. zł. Przestają działać najbardziej oczywiste elementy wnętrza. Zawieszenie jest mało trwałe i drogie. Wycierają się plastiki na konsoli środkowej.Zepsuł się czujnik poziomu paliwa. I wiele innych usterek
Do tego auto spala minimum 12 LPG mimo topowej instalacji. Potrafi też spalić w mieście 18. Materiał na boczkach drzwi wygląda jak w Kii. Biegi chodzą ciężko i nieprecyzyjnie- regularnie włączam V zamiast III.
I największa wada- zawieszenie. Jest dość głośne i przede wszystkim sztywne. I nie chodzi o sprężystość jak w BMW, która jest równoznaczna z świetnym prowadzeniem. W Audi zawieszenie jest po prostu nieudane. ( mam opony o wysokim profilu)Nawet na włoskiej autostradzie auto non- stop podryguje. Wrażenie jest jak w aucie 2 klasy niżej. Niestety Mercedes i BMW robią dużo lepsze auta, takie, w których czuć klasęAudi to tylko VAG i to widać w użytkowaniu. To auto jest moim życiowym rozczarowaniem
Awarie rozrządu ( łańcuch), silnik spala olej jak dwusów- serwis twierdzi ,e wszystko jest w normie. Pomiędzy wymianą oleju tracę kilkaset zł na dolewki
Chodzi ciężko i źle wchodzą nieparzyste biegi
Nieźle trzyma się drogi i na fajny układ kierowniczy. Ale tłumienie nierówności chyba najgorsze w tej klasie. Tył skjacze na długich nierównościach, a przód hałasuje i podryguje. I to przy 100% sprawności
Wyciszenie silnika dobre, ale jeździ się jak przeciętnym kompaktem. Do tego dziwne wyprofilowanie przednich siedzeń- przy wsiadaniu człowiek ociera tyłkiem o twardy plastik. Fatalne zawieszenie
Tu ok
Niby ok, ale w takim aucie liczyłem na coś więcej. Szyby dość mocno parują mimo regularnych wymian filtra p. pyłkowego. Z tyły niedogrzane stopy
Nie mam zastrzezeń
Jak na tą klasę auta, głośne zawieszenie
W przeciągu kilku lat wydałem kilkanaście tys. zł na usterki
Auto nie jest warte tej ceny. Specjalnie wybrałem ten silnik, bo miał być bezawaryjny. Ciekawe, jak wypadają wadliwe 2.0 ui 3.0 tdi :D
Żenada
Auto kilkukrotnie było wiezione na lawecie
- zużycie paliwa dla silnika 2.4 V6 24V 177KM 130kW