Ocena kierowcy - Audi A6 C5 Sedan

Miszna, miszna@poczta.fm, 16 lat temu
Silnik 2.7 V6 biturbo 250KM 184kW
Rok produkcji 2003
Audi A6 C5 Sedan 2.7 V6 biturbo 250KM 184kW 2001-2004 - Oceń swoje auto
Silnik : Zaskoczyła mnie różnica w dynamice silnika kiedy wyjechałem autem od tunera (VTG).
Bardzo kulturalny i elastyczny. Po chiptuningu zaskakująco szybko rozpędza to dość ciężkie auto (1700 kg) Jest naprawdę oszczędny.
Manualna 6 biegowa. Wszystko działa sprawnie ale nie idealnie. Jestem w stanie sobie wyobrazić, że biego wchodzą bardziej precyzyjnie, ale może zbyt wiele wymagam od 5- letniego auta z przebiegiem 160000 km. na 6 biegu 100 km/h przy 2200 obr/min.
Trzeba się liczyć z tym, że stały napęd na 4 koła ma i zalety i wady. Na mokrym lub na śniegu sprawdza się rewelacyjnie. Na suchym tylko zwiększa opory auta (gorsze osiągi i większe zużycie paliwa). Poza tym skomplikowanie układu napędowego wpływa na koszty utrzymania pojazdu.
Co trzeba widać.
Wszystko na swoim miejscu.
W lecie chłodzi w zimie grzeje, bez zastrzeżeń.
Przestronnie i komfortowo zarówno dla pierwszego jak i drugiego rzędu.
Dardzo bobrze wyciszona kabina (wolałbym, żeby silnik było słychać nieco bardziej) Po 5 latach pojawiły się jednak w kabinie dwa świerszcze jednego już się pozbyłem ale drugi mnie jeszcze drażni - dlatego 4.
Jeśli chodzi o zużycie paliwa odsyłam do raportów spalania (8-20 l/100 km) Podam dla porównania koszty części - zamienników, które miałem okazję kupić. Tarcze przód ATE 210 PLN/szt. -//- tył 130 PLN/szt. Klocki przód ATE 230 PLN/kpl. Olej około 7 l, filtry; oleju 50 PLN, powietrza 40 PLN Regeneracja turbin 1200 zł/szt - a są 2. Zawieszenie przód około 1200 PLN/kpl Poduszki pod silnikiem 320 zł/szt sprzęgło 600 zł/ kpl koło dwumasowe 1700 zł/szt
Zawieszenie nie jest na nasze drogi.
Po 160 000 rozleciała się jedna turbina, więc i drugą należało regenerować. łączny koszt to około 5000 zł. Po 150 000 koło dwumasowe do wymiany. Koszt operacji koło + sprzęgło 3000 zł.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.7 V6 biturbo 250KM 184kW [l/100km]

12,7