Ocena kierowcy - Audi A6 C4 Avant

goncik, 14 lat temu
Silnik 2.5 TDI quattro 140KM 103kW
Rok produkcji 1996
Audi A6 C4 Avant 2.5 TDI quattro 140KM 103kW 1995-1997 - Oceń swoje auto
Inne : Nic mnie w tym aucie nie zaskoczyło. Wiedziałem co kupuję!!
Bardziej odpowiednia ocena była 4,5, ale trzeba było zaokrąglić. Elastyczność silnika to bardzo duża zaleta, dość duży moment obrotowy daje możliwość dobrych przyspieszeń na wyższych biegach. Zdarza mi się, że czasem zapala jakby ciężko mu zapalić (prawie 2 sekundy \"heta\" zanim zapali) jednak większość razy praktycznie od razu, jak za dotknięciem.
Posiadam skrzynię 6 biegową, która pracuje precyzyjnie z odpowiednim oporem wchodzą biegi. Wadą tej skrzyni jest krótki 1 bieg (może okazać się to zaletą w trudnych warunkach, zimą gdy obciążę auto). Dzięki skrzyni 6 biegowej a nie 5 jest ciut mniejsze zużycie ON.
Po zakupie auto miało luzy na zawieszeniu, jednak po naprawie nie mam zastrzeżeń, auto miało już jazdę po drodze ekspresowej, polnej drodze i po lesie. Auto ma podniesione zawieszenie i jest twardsze niż standardowe, ale póki co bardzo mi to odpowiada ponieważ nie wszystkie nasze drogi są gładkie :) a ja nie zawsze jeźdzę po utwardzonych drogach.
Tutaj cienko, jedna ze słabszych jakie oceniałem. Przy parkowaniu trzeba uważać. Osobiście jeszcze nie czuję wielkości auta więc miota się po aucie by nic nie otrzeć.
Jedynym szczegółem jaki mi czasem przeszkadza to, że gdy pasażer grzebie przy radiu to może być kłopot ze zmianą biegów. Jest kilka fajnych schowków, np pod kierownicą na mapę czy coś
Teg w pełni nie sprawdziłem, kilka razy użyłem grzania i nawiewu na przednią szybę. Było OK.
Rewelacja, raz jechałem Audi A8 i tam było więcej miejsca, ale to inna klasa. Miejsce dla kierowcy i pasażera jest dużo. Zimnego łokcja wel ekierki ciężko zrobić bo drzwi dość daleko od kierowcy :)
Mogłoby być ciszej, ale to diesel i to dość stary :)
Ceny przeglądów no każdy wie... dość drogo. Ale paliwo mnie bardzo mile zaskoczyło. Póki co 95% jazd miałem w trasie i wg obliczeń spaliłem 5,02 paliwa... zaokrąglijmy to do 5,1 :)
Auto trzyma cenę
Mi się nic nie zepsuło, ale mam kilka takich: naprawa światełek w kabinie i tylnej wycieraczki.
Miałem 3 usterki, ale raczej to były usterki poprzedniego właściciela: natychmiastowa wymiana wahacza przedniego, górnego. Wymiana przegubu tylnego i jakiejś 1 części, której zamiennika nie znalazłem - oryginał trzeba było kupić

On - zużycie paliwa dla silnika 2.5 TDI quattro 140KM 103kW [l/100km]

6,7