Przeniesienie napędu
: Quattro robi robotę. To trzeba mieć na zimę i nie tylko.
Najlepsze auto z jakim się spotkałem jako mechanik. Bezawaryjne, wygodne , ciche i bezpieczne. Na dodatek bez rdzy i z mega napędem Quattro. Bardzo dużo egzemplarzy powypadkowych i z przebiegami ponad 1mln km TAK 1.000.000 km. Dobre sztuki bardzo drogie. ok 15-25 tyś zł to min za dobre auto. Ale warto
2.6 v6 i 2.5TDI r5 to 2 najlepsze i najprostsze silniki. 1.8 2.0 i 2.3 za słabe 1.9TDI tez szału nie robi ale jest najbardziej ekonomiczny. 2.2T i 4.2 V8 dają mega frajdę z jazdy. Ja polecam 2.6 v6 +LPG 4gen.
Chodzi dobrze czasem 6 bieg by się przydał
quattro jest doskonałe a prowadzenie zależy od szerokości opon nie jest żle ale c5 lepiej się prowadzi.
Dobra z racji dużych szyb i dobrego przeszklenia. Trochę ciężko na początku wyczuć koniec tyłu.
Lepiej już się chyba nie da wszystko na swoim miejscu bardzo jasno i czytelnie. Brak uchwytu na kubek jako minus dla mnie.
Wentylacja działa bardzo dobrze AC tez bardzo dużo możliwości regulacji nawiewu. 2 kratki niezależne po bokach + na szybę boczną. Na środku 3 i na tylną kanapę 2 + na nogi. WYMIANA nagrzewnicy to bułka z masłem nie trzeba deski wyjmować. polecam zrobić bo po 20 latach traci na wydajności. Jako minus czasem robi się zimny lut na panelu klimy. naprawa 100 zł w Żywcu.
Miejsca pod dostatkiem i bagażnik też duży w 4 os, na wakacje lekko się można pakować.
Silnik v6 jest bardzo cichy na wolnych obrotach nie wiadomo czy chodzi nawet. Bez obciążenia cichutko a jak dostaje po zaworach to przyjemnie mruczy V6
Tańszego i prostszego juz chyba nie ma. Na przejechane ok 140tys km modelem C4 miałem jedna awarię czujnik halla. Tylko części blacharskie typu maska błotniki są drogie.
Bije na głowę dużo nowsze konstrukcje za 12 - 15 tyś można kupić fajny egzemplarz o komforcie 10 letniego auta z super napędem a przy tym bardzo taniego w utrzymaniu. Jak ktoś kupi z 5 tyś niech nie płacze że auto się sypie jak po 3 wypadkach i 1.2mln km przejechane. Przy 500 tys km jest jak nowe ( prawie bo 20 lat tez robi swoje)
Zimny lut panelu klimat.(Nie działają guziki lub się wiesza)
nieszczelne kolektory ssące w v6 ( szarpie zimny, falują obr.)
Czasem zacisk ręcznego się zapiecze( zrobisz masz spokój)
Nagrzewnica ( nowa 130 + 3godz roboty bardzo łatwo samemu)
Czujnik Halla za lewą głowicą ( po prostu po awarii i zgaszeniu nie odpali. Wskazówka obr. nie rusza się przy kręceniu rozrusznikiem.
- zużycie paliwa dla silnika 2.6 V6 quattro 150KM 110kW