Ocena kierowcy - Audi A4 B9 Allroad Quattro Facelifting
Przebieg:
60 tys. km
Okres użytkowania:
3 lata
Ujeżdżam już drugą identyczną Audi i moim zdaniem w tym budżecie nie da się kupić lepszego samochodu kombi z prawdziwym napędem 4x4. SUV-y przy tym to bujające się na winklach wanny. Duży prześwit i wzmocnione zawieszenie to idealne połączenie na nasze drogi. Komfort podróżowania dla 4 osób dobry, a i w 5 się da. Dobre wyciszenie, dynamika przyzwoita, a spalanie w ok 7l. Jedyne co mnie drażni to lag skrzyni biegów, opóźnienie przy ruszaniu jest irytujące i mało bezpieczne. Można temu zaradzić ruszając trochę wcześniej i dopiero po tym wciskając gaz aby skrzynia zaskoczyła.
Bezproblemowy, dobra dynamika bez turbo dziury,
Zwłoka przy ruszaniu może powodować frustracje i być niebezpieczna, firmy tuningowe ją likwidują ale Audi na to nie pozwala na gwarancji.
Napęd quattro daje radę w każdych warunkach, trakcja zauważalnie lepsza niż haldex. Zawieszenie pancerne i dość komfortowe
Bez zarzutu, nie ma się do czego przyczepić
Do przodu i na boki OK, do tyłu lepiej mieć kamerę
Zarówno siedzenie sportowe jak i normalne są wygodne, wszystko pod ręką, jedynie grzanie lusterek bez kontrolki
Wydajna wentylacja, szybkie chłodzenie i nagrzewanie
Wystarczająca dla normalnie zbudowanych istot humanoidalnych ;)
Dobre, warto dopłacić za izolowane szyby boczne
Serwis Audi jest drogi, 500 zł/h, ceny za olej z kosmosu, reszta OK. Mam już drugi identyczny model od nowości i zastanawiam się poważnie czy nie kupić trzeciego bo to już ostatni wypust modelu.
Nic lepszego za te pieniądze kupić się nie da, testowałem wszystkie dostępne na rynku podwyższone kombi 4x4
W pierwszej użytkowanej A4 Allroad przestało grzać lusterko po 2 latach i 60.000 km, w drugiej po 3 latach spadła osłona tylnego amortyzatora. Poza tym nic się nie wydarzyło.
Brak poważnych usterek
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 40 TDI 204KM 150kW