Przeniesienie napędu
: Nieprecyzyjne sprzęgło, raz twarde raz miękkie
AUDI A4 2.0 TDI(170KM) AVANT QUATTRO to dobry komfortowy, cichy, oszczędny, nie za duży(zaleta), ładny samochód ale z tym silnikiem nie dający pełnej radości z jazdy.
Kultura pracy dobra, elastyczność OK. ale w ciepłe dni sporo traci z dynamiki. Mam quattro i 170 KM to absolutne minimum dla 4x4. W Q5 i A4 ALLROAD ze względu na masę i gabaryty ten silnik nie da radości z jazdy.
Dobra , ale na początku nie trafiałem w odpowiednie biegi ,a przesiadłem się z A3. Jedynka nadaję się tylko do ruszenia z miejsca i utrudnia szybkie starty. W korku jazda na jedynce na zasadzie start i stop z powodu sprzęgła to koszmar. I właśnie sprzęgło to największy problem tego modelu - NIEWYCZUWALNE- raz twarde raz miękkie.
Prowadzenie precyzyjne dzięki dobremu układowi kierowniczemu , ale siła wspomagania trochę za słaba, mam standardowe zawieszenie na standardowyuch oponach 16 i to był dobry wybór jak na nasze warunki- Pełny komfort. Jeżdziłem już quattro (s2) to jest słabsze ale daje radę. Zmiana balansu ciśnienia w oponach przód - tył dużo zmienia. I gdyby nie te sprzęgło... .
Widoczność doskonała do przodu (wielki atut tego modelu ,a przed kupnem siedziałem w wielu samochodach) ,do tyłu w avancie radzę dokupić czujniki.
Dobra ,jedynie usytuowanie wyłacznika systemu start-stop za drążkiem zmiany biegów niefortunne jak i cały system. Pokrętło wysokości świateł niewidoczne z miejsca kierowcy. Nieprecyzyjne mechanizmy automatycznego otwierania okien. Brak w standardzie zamykanego schowka między fotelami przednimi. Dokupiłem sportowe fotele z szeroką regulacją więc jest OK.
Wentylacja to nieodgadnięty dla minie temat w nowych samochodach ,a najlepsza była w Polonezie.
Klimatyzacja (w standardzie jednostrefowa) w upalne dni działa dobrze-piorunem chłodzi , ale też to chyba zasługa koloru auta (biały). Ogrzewanie działa.
Z przodu OK. Z tyłu mało miejsca zwłaszcza na nogi. (Przy maksymalnie odsuniętych do tyłu przednich fotelach, miejsca na nogi, moim zdaniem brak). Nad głową OK. na pewno dla ludzi o średnim wzroście.
Dobre
W codziennej eksploatacji {12km za miasto) spalanie utrzymuje sie na poziomie 6,2-6,7 do max 7,0 z tendencją do spadku (korzystam z podpowiedzi zmiany biegu na wyższy na wyświetlaczu, ale nie gdy jadę pod górę).Na trasie w dzień spalanie 6,0 w nocy 5,7. Ogólnie biorąc pod uwagę masę, moc, i rodzaj napędu, Audi avant quattro 2.0 TDI (170KM)to oszczędny samochód.
Cena jest za wysoka biorąc pod uwagę wyposażenie standardowe, porównywalne silniki konkurencji są lepsze. Za jakość cena jest trochę za wysoka, ale za wyposażenie zdecydowanie za wysoka. A ceny dodatkowego wyposażenia zwłaszcza te z pażdiernika 09r. to kpina z klienta.
Za małe lusterka boczne, nieprecyzyjny mechanizm otwierania i zamykania okien.
Nieprecyzyjne sprzęgło, za słabe hamulce
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI 170KM 125kW