: Gdybym nie wiedział jaki mam silnik, obstawiałbym na jakieś 180KM! to zasługa momentu obrotowego (310Nm przy 1900obr/min.)Super DIESEL! + extra skrzynia 6.
Prestiż, dynamika, ekonomia, komfort, jest wiele pięknych aut ale zakochać się można tylko w jednej marce.
Silnik jak dla mnie doskonały, super dynamika, oszczędność i ekonomia (stosunkowo niedrogie części), na 6 biegu przy 160km/h wcisnięcie gazu powoduje odczuwalną reakcję przyspieszenia w plecach. Bezawaryjna jednostka o niezbyt skomplikowanej konstrukcji ale wymagająca dbałości.
Skrzynia o dobrze dobranych przełożeniach (6 bieg.),płynność prowadzenia drążka mogłaby być precyzyjniejsza i lżejsza, poprzednie stare audi 80 b4 tdi pod tym względem było lepsze. Ogólnie bardzo udana skrzynia biegów, wymagająca przyzwyczajenia i wprawy.
Moje audi ma standardowo obniżone zawieszenie, trzyma się i prowadzi doskonale, jednak trzeba uważać na nawierzchniach złej jakości (w naszym kraju takich niestety nie brakuje) by nie przytrzeć spodem. Przy tym wszystkim została odrobina komfortu. Przy dużych prędkościach (ok.180km/h) trzyma się jak przyklejony, ciężko wyprowadzić go z równowagi :)
Co do widoczności to nie mam zastrzeżeń, lusterka dosyć duże, dobrze spełniają swoją funkcję.
Sam lepiej bym wszystkich elementów wnętrza lepiej nie zorganizował.
Klimatronic - super!
Przestrzeni w stosunku do wielkości auta jest wystarczająco. Fotele wygodne z dobrą regulacją.
Auto jest na tyle ciche, że nie męczy i na tyle głośne by słychać było piękną pracę diesla. Dla mnie to najlepsze rozwiązanie, nie lubię samochodów bezszelestnych ;P
Nie będę się rozpisywał - średnio 6l/100km. Ja osobiście paliwa nie oszczędzam ale mój samochód robi to za mnie.
Dobre nie może być tanie.
Mam auto zbyt krótko by oceniać w tej kategorii.
Znam tą markę i jeżeli nic w przyszłości złego się nie przydarzy, to co do usterek poważnych byłbym spokojny. Dla mnie Audi to nr. 1 :)
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI PD 131KM 96kW