Ocena kierowcy - Audi A4 B5 Avant

robertb_s@poczta.fm, 15 lat temu
Silnik 1.9 TDI quattro 110KM 81kW
Rok produkcji 1999
Audi A4 B5 Avant 1.9 TDI quattro 110KM 81kW 1996-2001 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Świetnie filtruje nierówności. Myślałem że będzie dużo twardszy.
Silnik jest świetny - mało pali, jest dynamiczny i niezawodny. Znajomy mechanik twierdzi że jest tani w serwisowaniu. Prawie nie bierze oleju, po 5000 km dolałem ok. 0,2 litra a ma przebieg (potwierdzony w serwisie) prawie 250 kkm. Jedynie drażni mnie kultura pracy na zimno, jak jest rozgrzany to wszystko jest OK.
U mnie trochę haczy na dwójce, i jedynka wydaje mi się za krótka. Zdecydowanie brakuje 6. biegu.
Na razie niezawodny. Niestety zdaję sobie sprawę z kosztów remontu. Pozytywnie zaskoczył mnie komfort jazdy - jest świetnie. Trzeba uważać na mokre hamulce- spada ich skuteczność.
Nie narzekam.
Dopracowane auto. Bardzo dobre materiały wykończeniowe. Stosunek zużycia wnętrza do przebiegu jest rewelacyjny.
Bez uwag. Climatronik się sprawdza.
Wielu narzeka na przestrzeń na tylnej kanapie. Dla mnie jest więcej niż wystarczająca. Jestem wysoki, więc fotel kierowcy jest odsunięty dość daleko, ale żaden pasażer siedzący za mną nie narzekał na brak miejsca.
Drażni mnie praca silnika po zimnym rozruchu. potem jest zdecydowanie lepiej.
Jeżeli mu nie butuję, to mieści się w 6l/100km. W lecie na długiej trasie zszedł do poniżej 5l/100km a nie była to ślamazarna jazda. Jadąc bardzo dynamicznie - na wysokich obrotach - spalanie rośnie do ok 7l/100km. ale to tylko dla frajdy i jak jestem sam w aucie.
Jak za używanego dziesięciolatka to drogo, ale BMW czy Mercedes wychodzą porównywalnie.
Nie ma się co czepiać.
Nie wystąpiły.