Ocena kierowcy - Audi A4 B5 Avant

Darek Gdynia, 13 lat temu
Silnik 1.9 TDI 110KM 81kW
Rok produkcji 1998
Audi A4 B5 Avant 1.9 TDI 110KM 81kW 1996-2001 - Oceń swoje auto
Silnik : Niezawodne jednostki 90 km, i 110 km. Późniejsze 2.0 tdi- bardziej awaryjne.
Karoseria : w lecie skrzypi podsufitka- jak się dach nagrzeje
Zawieszenie : narazone na usterkowość- trzeba dbać
Silnik : brak usterek, trzeba dbać o kondycję turbiny- zalecenie lać olej z wyższej półki.
Auto sprawia wrażenie delikatnego- a wcale takie nie jest.POtrafi pozytywnie zaskoczyć solidnością wykonania. Trzeba dbać jak o każde inne. MOja rada- lać paliwo z górnej półki / ja jeżdżę tylko na diesel shell V-power/. Koszt wysoki ale auto nadrabia bardzo małym spalaniem. Nadto, lać olej- najlepiej pełny sentetyk / Castrol egde 5W-40/. Ponownie muszę dać ocenę- doskonale- ocena dobrze za mała.
Kultura pracy- przecietna, ale tak mają te silniki, dopiero przy wiekszych predkościach silnik cichnie. Mankament- przy prędkościach rzędu 20-50 km/h nie wiadomo jaki bieg wrzucać 2 czy 3.
Mankament- mało miejsca dla pasażerów tylnych siedzeń- szczególnie za kierowcą- jesli ktoś jest duży nikt z tyłu nie wsiądzie- ale to przecież jest a-4
Niepodważalny plas tego auta- spalanie- osobiście przy jeździe po miescie osiągnąłem wynik 4,9 litra- średnie spalanie. Jeżdżę szybko ale płynnie.
Wpisałem doskonale- choć jest to ocena niewspółmierna- trzeba wziąć pod uwagę fakt, że zacząłem eksploatować to auto jako używane a nie nowe. Trzeba dbać jak o każde inne. Nie nastręcza większych problemów. Ogólnie bezawaryjne.
Brak powaznych usterek- przy dobrej eksploatacji. Na bieżąco wymieniane wszystkie podzespoły ktore wymagają wymiany.Przez trzy lata eksploatacji wymieniłem- komplet sprzęgła, rozrząd dwukrotnie, dwa łączniki stabilizatora, dwie końcówki drążków kierowniczych, jeden wachacz dolny. Klocków i tarcz nie liczę. Trzeba zaznaczyć, iż nabyłem egzeplarz w Niemczecvh- osobiście w bardzo dobrym stanie przy przebiegu oryginalnym 169 tyś. Dlatego cena też była odpowiednia 5200 euro w roku 2008r.Taki sam egzemplarz można było nabyć za ok. 3700 euro.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 110KM 81kW [l/100km]

5,2