Ocena kierowcy - Audi A3 8V Limousine

P_w, 8 lat temu
Silnik 1.4 TFSI 125KM 92kW
Rok produkcji 2016
Audi A3 8V Limousine 1.4 TFSI 125KM 92kW 2013-2016 - Oceń swoje auto
Najlepsze auto jakie do tej pory miałem. Mam też Civic z 2015 r i wydawałoby się że jest naprawdę dobra. Byłem sceptycznie nastawiony do Audi ale zmieniłem zdanie. Auto jest o 2 klasy wyżej. Bardzo dobrze wyciszone, jakość wykonania i materiałów w środku na tle konkurencji rewelacyjna i jeździ znakomicie. Do tego skrzynia biegów stronic - szybka, precyzyjna i bardzo dobrze wpływa na zmniejszenie zużycia paliwa.
1.4 tfsi 125 KM wydawało się że to nic. A jednak pozytywne zaskoczenie. Auto jest lekkie ok. 1150 kg. Dzięki turbo przyspiesza od samego dołu i w miarę użytkowania mam wrażenie jest mocniejsze. Do setki obecnie ok. 9.1-9.0 katalogowo 9.3 sek. Bardzo szybki automat nadrabia i samochody o większej mocy w manualu przy starcie jednak zostają. Mimo wszystko jednak powyżej 130 km/h czuć że to tylko 125km. Choć auto ciągnie do 225 km/h to jednak od 140 km/h ma zadyszke. Pomaga zmiana pracy skrzyni biegów na tryb S. Co ważne ta wersja tfsi to już inny silnik niż znany z VW.
S-tronic rewelacja. To mój pierwszy automat. Jestem dlatego mniej obiektywny. Ale za nim kupiłem objezdzilem inne automaty - ten jednak wydaje się być mega. Dopełnia ten samochód idealnie. Trudno się do czegoś przyczepić. Dobra reakcja na kick Down. Zmiana trybu na S zmienia reakcje na gaz i obrotomierz ciągnie do końca. Redukcja następuje jak w sportowym aucie.
Moim zdaniem a3 limuzyna na 18 calowych felgach prowadzi się lepiej niż a4. Jak gokart. W miarę prędkości układ kierowniczy odpowiednio się utwardza i cały czas czuć że ma się kontrolę nad autem. Jednocześnie nie absorbuje nadmiernie. Jazda relaksuje.
Nie ma zastrzeżeń. Bardzo dobra. Warto jednak wykupić czujniki parkowania. Pomagają.
Miałem do tej pory skode, Fiata, Renault i Honde. Po tych wszystkich autach mogę powiedzieć że audi to wzór ergonomii. Od pierwszego wejścia wiadomo co i jak i gdzie co jest. Intuicyjnie. Dobre schowki. Ale np. Na tablicy nie ma kontrolki świateł. Jeśli macie pozycję świateł w auto to nie wiecie w jakim momencie zapalają się światła mijania. To niekiedy przeszkadza. Chcąc to sprawdzić trzeba oderwać oczy od drogi i spojrzeć na lewo w dół.
Wszystko jak należy. Efektywne i bezproblemowe oraz ciche to duża zaleta. Są nawiewy na tył pod fotelami oraz w tunelu środkowym. Super patent to rozpraszanie powietrza z wylotow w desce.
To kompakt więc wiadomo że miejsca jest tyle ile ma być. W sedanie bagażnik ma ponad 400 l pojemności i zawiasy chowane i obudowane.
To tylko a3 ale naprawdę wyciszenie jest dobre. Jeśli tak ma być wykonany kompakt premium to rozumiem za co się płaci. Przy prędkościach autostradowych zaskakuje ciszą.
Na chwilę obecną mogę tylko powiedzieć o spalaniu które jest ok. 1.5 L mniejsze niż Civica. Do tej pory nic się nie zepsuło. 7 biegowy stronic powoduje że w jeździe po mieście bardzo spokojnej obroty rzadko wychodzą powyżej 2000. W mieście chcąc udowodnić sobie ze mogę zejść że spalaniem do poziomu z danych katalogowych udaje się dojść do 6.1-6.3.
W Polsce zawsze ktoś chce coś taniej. Jednak trzeba znać miejsce w szeregu jak mówią. Audi tak się pozycjonuje i takich a nie innych sum żąda. Teraz jak w końcu mogłem sobie na nie pozwolić zrozumiałem dlaczego...
Po 12000 nic się nie zepsuło. Nie ma kłopotów.
Na chwilę obecną nic się nie zepsuło.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 TFSI 125KM 92kW [l/100km]

6,4