Ocena kierowcy - Audi A3 8L S3 Hatchback

Michal M., 17 lat temu
Silnik 1.8 T 225KM 165kW
Rok produkcji 2001
Audi A3 8L S3 Hatchback 1.8 T 225KM 165kW 2001-2003 - Oceń swoje auto
Do ok.2200rpm jest łagodnym luksusowym autkiem, pow. 2500rpm zaczyna pokazywać na co go stać, ok.3000rpm i powyżej 3500rpm budzi się prawdziwa bestia!!!
6 biegów, krótkie, precyzyjne przelożenia. Malina!
Moja S3 to MTM upgrade 265KM/380Nm + uprated wydech + obniżone zawieszenie o 20mm. Trzyma się asfaltu jak gekon (taka mała jaszczurka co potrafi biegać nawet po suficie!)
Widać do przodu, do tyłu, na prawo i na lewo... Podobają mi się auto-przyciemnjające się lusterka wsteczne i boczne - niwelują oślepianie od tyłu.
Autko jak szyty na miare garnitur, pasuje mi jak ulał, wszystko można w nim ustawić i wyregulować.
Grzane skórzane fotele Recaro są super, zwłaszcza na zimowe poranki! Do tego klimatronik... :-)
z przodu OK. , z tyłu trochę mniej miejsca niż w moim starym 3drzwiowym oplu astrze II. No ale przecież to jest auto dla kierowcy, a nie taxówka!
Fajnie burczy, trochę jak Carrera albo Impreza STI
Oooj!! To bolesna cena za przyjemność jazdy tym cackiem. 20l/100km to norma gdy się korzysta z pełni jego możliwości...
Jak dla mnie to świetna alternatywa dla Imprezy STI (lukskus i komfort), czy dla droższego porshaka np. Carrery (praktycznie te same osiągi, 100km/h w poniżej 6sek.)
Ignition coils - to częsty element ulegający usterkom. Po za tym OK.
j.w.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 T 225KM 165kW [l/100km]