Jestem bardzo zadowolony z tego auta. Przede wszystkim z silnika ale wyposażenie oraz materiały wykończeniowe nie odbiegają. Dla mnie idealny hatchback.
Wcześniej jeździłem Fiestą 2002 1.4 tdci i moje pierwsze wrażenie było oszałamiające: elastyczność, moc,dynamika,kultura pracy chociaż tylko od 1200- 3700 obr/min to i tak dla mnie rakieta. Wielką zaletą jest podnoszenie mocy w tym silniku, samym chipem można zrobić bezpieczne 170 km.
Jedyny minus to jedynka w tej skrzyni, 2,3 to już miłe uczucie wciskania w fotel. Jest też 6 do ekonomicznej jazdy w trasie ale dopiero od 100 km/h.
Zawieszenie akurat w tym silniku jest niższe i twardsze co daje stabilność jazdy w zakrętach, ale na wybojach jest dosyć twardo.
Jest dobrze poza tylną szybą.
Wszystko jest na swoim miejscu, a materiały wykończeniowe bardzo dobre. Bardzo ładnie podświetlenie całej deski rozdzielczej. Sporo schowków w siedzeniach w drzwiach. Fotele kubełkowe bardzo dobrze trzymają w zakrętach.
Klimatronic daje bardzo dobrze rade. Szyby nie parują. Mógłby się szybciej grzać ale to diesel.
Z przodu jest bardzo wygodnie, szeroko, podłokietnik na+. Tył raczej dla mniejszych osób. Ja zazwyczaj podróżuje w 2 wiec dal mnie jest bardzo wygonie.
Jak silnik się rozgrzeje to prawie go nie słychać. Szumy przy wyższych prędkościach 170 km/h.
Spalanie od 4.5-7 l/100. O silnik trzeba dbać po zakupie wymiana rozrządu oraz filtrów 1300 z robocizną filtry Mana,olej Motul. Wiadomo , że to nie fiat, ale Grupa VAG też nie ma wysokich cen. dobry dostęp do zamieników.
Wiadomo audi będzie droższe od VW ,forda, skody. Ale te tańsze w tym przypadku jakością odstają. Trzeba tylko uważać żeby nie kupić wyeksploatowanego egzemplarza, bo takie coś to nie są tanie rzeczy jak to mówi Ferdek:P
Laser w radiu się zacina. Klamka czasami nie otwiera za pierwszym razem kwestia ustawienia zamka.
Czeka mnie w przyszłości wymiana Koła Dwumasowego. Częsty przypadek przy wyższych przebiegach.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI PD 130KM 96kW